Бизнесът иска оставката на енергийния министър

20:45, 03 апр 20 / Политика 25 3128 Биляна Иванова
Снимка: БГНЕС

Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България изпратиха писмо до премиера с искане за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, съобщи Нова телевизия.

Поводът за писмото са промените в Закона за енергетиката, които ще позволят на "Булгаргаз" да върне на клиентите си надвзети суми, след намаляването на цената на руския газ за България с 40%

"Свидетели сме на намерение да се отклонят в неизвестна посока 45 млн. лева от индустрията на България в момент, когато икономиката е поставена на колене заради извънредното положение в България и редица страни от ЕС и останалия свят", заявяват от бизнеса.

На този фон парламентът прие на първо четене промените в Закона за енергетиката. Ще се разпише точно как справедливо да се преизчислят сметките и в какви срокове.

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи: „Законопроектът се случи много бързо, но всички знаем, че бързината, с която ще бъдат възстановени сумите, трябва да отговаря на очакванията на обществото“. Тя заяви, че изготвянето на промените не е било лесно, защото интересите и позициите са били много и различни. „Задачата ни беше да намерим най- точното и справедливо решение“, изтъкна министърът.

Според бизнеса министър Петкова трябва да подаде оставка, заради: опит отклоняване на огромен паричен ресурс, който следва да бъде възстановен на предприятията; поставяне на индустрията в кризисна ситуация от 1 януари 2020 г. да има договори с "Булгаргаз" с неотменяеми количества с клауза „взимаш или плащаш“, но по „свободно“ договорена цена; проява на изключителна некомпетентност и в известна степен на арогантност и незачитене на интересите на бизнеса в период на криза.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!