Пощадете душите ни, те имат право да празнуват

15:50, 13 апр 20 25 3202 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цветница е сред големите християнски и народни празници. Свързваме го с красивото, с пролетното обновление, с цветята, с невероятната красота на природата. По традиция отиваме до близкия храм, за да вземем върбови клонки и цветя.

Тази година най-цветният празник започна особено оптимистично. Рано сутринта бяхме инструктирани от шефове на водещи болници у нас, че не трябва да ходим до черквите, защото нямало чували за трупове и места в хладилните камери на моргите.

Навярно за именитите доктори не е никак стряскащо още сънените български семейства да започнат празника като в погребална агенция.

Думите са на директора на Александровска болница проф. Костадин Ангелов, който заедно с шефове на други болници бяха обкръжили колегата си проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг.

Свикнахме вече дните ни на изолация да започват с изреждане на цифри за броя на заразените и починалите. Дори го приемаме за нормално в това ненормално време. Но не е никак хуманно да започваме и празниците с напомнянето за морга.

За щастие намериха се и лекари, които да изразят несъгласие с думите на проф. Ангелов. “Неморално е и непрофесионално да се "дисциплинират" хората с изрази от рода на "морга" и "чували с трупове". Лекарят трябва да успокоява, да внушава доверие и умиротворява бурите в душата на болния човек и близките му, да лекува с душа, ум и сърце. Да, ние можем да се заразим и поради това трябва да бъдем дисциплинирани и да спазваме мерките”, категорична е д-р Цветеслава Гълъбова, директорът на Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“.

Призиви за спокойствие чрез насаждане паника

Смразяващите думи на шефа на Александровска болница са като допълнение към тези на премиера Бойко Борисов. Няколко дни по-рано министър-председателят заговори  за Ада, който може да се отвори покрай Великден.

На Цветница Борисов намеси “хладилните камиони”, които както в Ню Йорк щели да дойдат, за да извозят починалите. Поводът се оказаха пазарите, на които купувачите се трупат по сергиите. Според него изборите са два - или затварят пазарите, или идват камионите.

Има ли основания за подобни апокалиптични сравнения?

Цифрите показват, че в България броят на заразените и починалите от коронавирус е особено малък на фона на пандемията в останалите страни. Тази статистика, разбира се, се дължи на своевремените мерки, предприети от кабинета, на обявяването на извънредно положение, на самоотвержения труд на медиците и на дисциплината, проявена от повечето българи. Затова към  13 април 2020г. установените заразени с COVID-19 са 676, като 31 от тях са починали, а 71 излекувани.

Не става въпрос за подценяване на дори един починал. Но някак си на фона на стотиците и хилядите, които умират всеки ден в Италия, Испания, Великобритания и САЩ, някак не е професионално да се всява подобна изпепеляваща паника. От нея жертвите могат да се окажат много повече, отколкото от вируса.

Колко опасни могат да бъдат тези думи?

Тук е много важно да се отбележи, че в Наказателния кодекс съществува чл. 326, който е категоричен:

Чл. 326. “Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, като съдът може да постанови и задължително заселване”.

Много е лесно да уплашиш уплашения. След това идва паниката. Кой може да ни предпази от излишната (заблуждаваща с пресилването си) тревога, след като тя тръгва от онези, които трябва да ни пазят. Кой може да ни презпази от налагането на мерки, които се отменят часове по-късно. И кой може да ни накара да повярваме в тях, когато отново ни ги налагат?

Медици аплодираха всички онези избрали да останат вкъщи на Цветница

Знаем, че не е време за празнични трапези.

Но поне пощадете душите ни.

Те имат право да празнуват.  

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама