669 са заразените с Covid-19 в България

09:40, 12 апр 20 25 3409 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

21 са новите заразени с Covid-19 в България за последното денонощие, като от тях в болница са постъпили 10 човека, това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Вече излизаме навън само с маски

Така общият брой на инфектираните достигна 669, а увеличението е с 3,2 процента. Активните случаи са 573. В София случаите са 12, трима от заразените са от Кюстендил, в Пловдив, Хасково и Стара Загора има по двама заразени. Няма нови установени инфектирани медици. 

Излекувани са 68 души, има 6 нови случая на излекувани. Броят на болните, настанени в болници, е 230, от които 147 са в София, 35 са в интензивни отделения. Ген. Мутафчийски съобщи и за двата смъртни случая от вчера вечерта - жена на 73 години, която е била в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и мъж на 73 години, лежал в "Пълмед".

От здравното министерство пък обявиха, че рано тази сутрин в  хасковската многопрофилна болница е починал 58-годишен мъж с Covid-19. Пациентът е хоспитализиран в инфекциозното отделение на лечебното заведение на 4-ти април. Ден по-късно при мъжа е доказана коронавирусна инфекция. Той е страдал от ХОББ, диабет, астма и артериална хипертония. Заради затруднено дишане и усложнена пневмония на 9-ти април е приведен в интензивно отделение, където е поставен на апаратна вентилация.

Относно изследването по метода на пуловете ген. Мутафчийски обясни, че такова се прави в Израел. По този въпрос се работи, а този вид изследване има надеждност до 5 човека. Той съобщи още, че в момента има над 20 хиляди теста в държавните болници. 

БЛС: Останете вкъщи по Великден, за да не пропилеем постигнатото

На брифинга тази сутрин Щабът, придружен от ръководителите на няколко водещи болници в София и от Столична лекарска колегия, изрази притеснението си от неспазване на правилата по отношение на карантината и извънредното приложение. Специалистите призоваха да си останем вкъщи и предупредиха, че следващите две седмици ще бъдат критични. 

По думите на лекарите сме постигнали едни от най-добрите резултати в Европа до момента, но с пълните паркове и улици рискуваме "да се удавим накрая". Те заявиха, че това, което се случва извън храмовете, е най-обезпокоителното в момента. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама