Борисов за затворените пазари: Да не остане продукт, който да се развали

14:19, 12 апр 20 / Политика 25 4233 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Премиерът Бойко Борисов посети текстилния завод "Аглика Трейд" в Твърдица, което заради епидемията реорганизира дейността си и в момента произвежда защитни облекла за многократна употреба.

"Нека българите да видят как в тези условия има предприятия, които се справят героически в подкрепа на хората на първа линия. Ако искаме да запазим и ние първата линия, ще си останем вкъщи. Докторите заслужават не само да им ръкопляскаме, но и да ги пощадим. Изпуснем ли тази болест и този пик, ще има претоварване и ще дойдат хладилните камиони", заяви Борисов. 

Снимка: Правителствена пресслужба

Предприятието произвежда по над 10 000 метра плат дневно и по 3000 защитни облекла, като капацитетът може да бъде разширен значително. Предприятието, дало работа на 2500 шивачки, разработва също маски с висока защита, като след процеса на акредитация, могат да бъдат произвеждани милиони бройки. "Действайте на пълни обороти, всеки костюм ни е важен за спокойствието на докторите", призова премиерът. Стана ясно и, че всички болници, които са заявили, че имат нужда от защитни облекла в борбата с коронавируса, са ги получили.

Спират работата на пазарите и цветните борси

"Запълваме, карантинираме, резерв за нашите доктори, сестри и лаборанти и тогава вече можете да правите и бизнес, защото икономиката така ще се възроди", каза Борисов, след като стана ясно, че от Германия са заявили желание да закупят 50 хиляди облекла от тази фирма.

Още днес да се изкупи производството, което предстои да се развали и да се даде на социалните служби, разпореди премиерът Бойко Борисов, след като със заповед на здравния министър пазарите днес останаха затворени, а земеделски производители се оплакаха, че не могат да реализират продукцията си и ще трябва да я изхвърлят. Според Борисов на пазарите няма дисциплина и "те се самозатварят". 

"Ако разреша да продължи вакханалията по пазарите, ще тежи на моята съвест. Поповете се отказаха от връбови клонки на Цветница“, коментира Борисов. "Веригите да направят щандове за нашата свежа продукция, ако се установи че краставици и домати не могат да се продадат, да ги дадем на социално слабите по празниците, за да не остане продукт, който да се развали", каза още премиерът.

Без наеми за търговците, докато пазарите са затворени, предлага Фандъкова

В Твърдица заедно с премиера беше и земеделският министър Десислава Танева, както и главен комисар Николай Николов. По време на посещението Борсов получи обаждане по телефона, от което стана ясно, че тютюнева компания дарява 700 хиляди лева, с които иска да закупи защитни облекла и да ги дари на българските лекари.

"Радостен съм да видя как българите продължават да работят въпреки трудностите, които епидемията от коронавирус създава за икономиката", гласи публикация на Борисов в социалните мрежи, придружена от видео. 

"В сектора на селското стопанство хората продължават да се трудят, навсякъде по полетата се виждат трактори. Благодаря на всички, работещи в сферата на строителството, земеделието, текстилната промишленост и др., които в момента поддържат нашата икономика и осигуряват заетост", написа премиерът. 

След посещението си в завода премиерът Борисов инспектира и строителен обект на АМ "Тракия". "Използваме времето, когато и движението е по-малко, да отремонтираме и останалите мостове по магистралите", заяви Борисов. Преминавайки по АМ "Тракия" той допълни: "Тъкмо да видят и хората по какво са карали десетилетия и как Господ ни е пазил".

Работниците на обекта го увериха, че ремонтните дейности би трябвало да приключат до края на май. "Надявам се на 24 май всички хотели и ресторанти да са пълни, по морето, по планините. Работите и неделя и събота на макс, и пазите хората", разпореди той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама