Физици от ЦЕРН разработват мобилни респиратори на батерии

13:35, 11 апр 20 / Култура 25 1934 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Физиците от Large Hadron Collider (LHC), най-мощният ускорител на частици в ЦЕРН, Швейцария, разработват респиратор за пациенти с Covid-19, който работи на батерии, съобщи Sciencealert.

Дихателният апарат е предназначен за пациенти с тежки усложнения, които показват признаци на възстановяване. Плановете са прототипът да бъде готов за тестване в болниците в рамките на няколко седмици като целта е да замества респираторните апарати, които да бъдат използвани за пациенти в по-тежко състояние.

"Искаме да разгърнем нашите ресурси и компетенции, за да допринесем за борбата срещу пандемията Covid-19", заяви генералният директор Фабиола Джаноти.

Разработват ваксина срещу коронавируса в БАН

"Екипът установи, че типовете системи, използвани за регулиране на газовите потоци и частиците, могат да бъдат използвани за проектиране на нов вид дихателен апарат", се казва в съобщение на института. Дихателният апарат е евтин и може да работи на батерии, соларни панели или аварийни генератори, което означава, че може да се използва на места с ограничени ресурси или нестабилни източници на енергия.

ЦЕРН вече произвежда гелове за дезинфекция за местните полицейски сили и използва своите 3D принтери за изработване на маски и щитове за местните правоприлагащи органи.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама