648 са заразените с Covid-19 у нас

10:24, 11 апр 20 25 2292 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

24 са новите потвърдени случаи на Covid-19 за последните 24 часа у нас, като от тях в болница са 12 от изследвани 376 души, това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Ананиев удължи противоепидемичните мерки в страната до 13 май

Така общият брой на заразените става 648, няма нова област. Активните случаи с инфекция в България са 560. От новите 24 регистрирани случая в София са 15, в Кърджали – 2, Пазарджик - 1, Велико Търново – трима – това е цяло семейство, което последните години живее в Англия, завърнало се е в България, сред тях и 9-годишно дете. Сливен, Смолян и Бургас – 1. 

Броят на заразените при медицинския персонал достигна 36 случая, като има три нови случая - това са заразен санитар от Пирогов, работил в отделението с пациенти с коронавирус, лаборантка от РЗИ Кърджали, която също е работила със заразени и санитарка от МБАЛ Кърджали от неврология, която няма данни да е контактувала с положителни пациенти.

Излекувани са общо 62-ма човека, като осем са новите случаи на излекувани. Починалите са с двама повече, като жертвите на коронавируса към момента са 14 мъже и 12 жени. В болница са 231 човека, 32 са интензивни.

Ген. Мутафчийски: Напът сме сами да провалим всичко

Ген. Мутафчийски съобщи, че в момента се провежда най-мащабната акция по изследване на медицински персонал и доброволци. Той отново отправи критики към онези, които не спазват социална изолация и добави, че Щабът ще предложи на здравния министър да издаде заповед за задължителното носене на предпазни маски на определени места. Такава заповед Ананиев издаде преди дни, но по-малко от 24 часа я отмени след обществено недоволство.

Лабораториите ще започнат да правят PCR тестове по метода на пуловете, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Когато процентът на положителните проби е нисък, се предприема методът на пуловете – ако се изследват 100 проби, от които очакваш 5 положителни, тогава може да се направи следното – събираш 5 материала и изследваш отделно 5-те, за да разбереш кой е болен – един или двама най-много, обясни проф. Кантарджиев по време на брифинг тази сутрин в МС с участието на премиера и министри от кабинета.

По думите му, проблемът е в чувствителността на метода. „Ако материалът има много малко вирус, това е един от проблемите, защото целим да взимаме пробата в началото на заболяването, тогава не можеш да събираш 10 материала, защото шансът да откриеш заболяването е по-малък”, каза Кантарджиев. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама