Румъния подготвя намаляване на заплатите на чиновниците заради пандемията

18:14, 10 апр 20 / Свят 25 1862 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Правителството на румънския премиер Лудовик Орбан подготвя проектозакон, чрез който заплатите на висшите държавни чиновници ще бъдат намалени с 25% по време на извънредното положение, твърдят политически източници, цитирани от румънския в. "Адевърул", предаде БТА.

Мярката може да бъде удължена до есента, когато започва следващата парламентарна сесия. Успоредно с това управляващата Национално-либерална партия подготвя и премахване на специалните пенсии за парламентаристите било чрез закон, било чрез извънредно постановление, посочва изданието.

Румъния удължава извънредното положение, отлага и местните избори

Планираното орязване на заплатите на високопоставените държавни служители идва в момент, когато правителството на Орбан реши да изпрати бюджетните служители в техническа безработица 15 дни в месеца, за да направи икономии. По този начин либералите искат да покажат, че мерките за икономии, предизвикани от коронавируса, се прилагат не само за обикновените хора, но и за парламентаристите, коментира вестникът.

Орбан обясни, че прилагането на мярката за техническа безработица в определени сектори на държавната система може да доведе до бюджетни икономии в размер между 1,2 милиарда леи и 1,5 милиарда леи (еврото се разменя за 4,83 леи).

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама