Румъния удължава извънредното положение, отлага и местните избори

09:39, 07 апр 20 25 2293 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Кризата с коронавируса удължава извънредното положение в Румъния, пишат днес румънските издания, като отбелязват, че броят на починалите е достигнал 176 души, а заразените са над 4000, включително десет новородени.

В. "Ромъния либера" извежда акцентите от вчерашното изявление на президента Клаус Йоханис, който съобщи, че извънредното положение в страната ще бъде удължено с още един месец. "Този период е абсолютно необходим", изтъкна държавният глава, като посочи, че върхът на епидемията все още не е достигнат.

Македония задмина България по брой заразени от коронавирус

Вестникът посочва, че пикът се очаква да настъпи към края на април, предава БНР. Десет новородени са заразени с коронавирус в родилното отделение на болницата в град Тимишоара, пише в. "Гъндул". Според първоначални информации много от тях вече са изписани от болницата, а тестовете на майките са били отрицателни. Здравният министър Нелу Татару поиска от Дирекцията по здравеопазване в Тимишоара да направи спешна проверка в болницата.

Снимка: БГНЕС

Изданието посочва, че на 1 април в родилното отделение в Тимишоара са били направени тестове на 49 родилки и техните бебета. Резултатите са показали, че 10 от новородените са заразени с вируса. Девет от майките вече са изписани със своите бебета. Сайтът "Зиаре" отбелязва, че във въпросното родилно отделение над 80 здравни служители са дали положителен резултат на теста за коронавирус.

Местните избори се отлагат, но не по-късно от 31 декември, съобщава изданието "Економика". В началото на вчерашното правителствено заседание вицепремиерът Ралука Туркан съобщи за проект за извънредно постановление, предвиждащ удължаване на мандатите на местните официални представители, но не по-късно от 31 декември 2020 г.

Премиерът Лудовик Орбан потвърди, че местните избори, които трябваше да се състоят в края на юни, се отлагат. "Значи, на практика отлагаме датата на изборите - предстои да решим кога. Опростяват се процедурите и удължаваме мандатите най-късно до 31 декември", заяви Орбан.

Фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

В друг свой материал "Економика" цитира финансовия министър Флорин Къцу, който казва, че в момента не се планира орязване на заплати или съкращения в бюджетния сектор, а предвиденото за септември увеличение на пенсиите ще зависи от бюджетното изпълнение.

Къцу заяви в интервю за телевизия "Диджи24", че на първо място трябва да се направи анализ на разходите през тази година и да се установи дали има маловажни разходи, от които правителството може да се откаже и така да намали натиска върху бюджета. На въпрос дали се взема предвид преструктуриране на бюджетния апарат, министърът посочи, че в момента не се работи по такъв вариант. Той добави, че се анализират всички бюджетни разходи, но "към разходите за персонал не гледаме в момента".

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама