Три минимални работни заплати за артистите в свободния сектор

14:24, 09 апр 20 / Политика 25 1658 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на културата Боил Банов обясни, че възможностите да се подпомага културния сектор у нас са в две посоки - едната е свързана с държавните и общинските културни институти, а другата – работа с независимия сектор, съобщи БНР.

Относно държавните и общинските културни институти, Банов нарече „ключово“ решението на правителството да се подсигурят трудовите възнаграждения и осигуровките на всички работещи в сферата на сценичните изкуства, музеите и галериите за периода на извънредното положение до 6 месеца след него. „Това е изключително важно решение, защото ще даде необходимото спокойствие и увереност на нашите колеги, че ще може заедно да излезем от тази криза. Ако сега медиците са на преден план, след това в много голяма степен нашият сектор ще бъде на преден план, защото тогава ще говорим за повдигане на духа, за създаване на позитивни емоции и нагласа за продължаване на успешно съществуване на българския“, коментира Банов.

Банов с глоба за пушене по време на заседание на кабинета

Министърът уточни, че засега средствата са осигурени до 13-ти септември, „като това, ако се наложи, ще се и продължи“. След отпадането на мерките някои институти ще заработят на пълни обороти и там отново ще могат да работят по методиката, по която са реализирали доходи досега. „Гъвкаво ще бъде според всеки институт. Където има нужда от помощ, ще се помага дългосрочно, спокойно, за да се подготвят нещата до връщането на максималния брой зрители и публикува в салоните. Там, където пък нещата тръгнат по-отрано, ще се възстанови в рамките на модела, който и досега практикуваме, за да им се дадат повече възможности“, посочи Банов. Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина, подчерта той.

Банов обясни, че в независимия сектор положението е по-деликатно. Проведени са три срещи с представители, а резултатите Банов ще представи пред премиера. „Общо взето оформи се единодушно становището, подкрепено от сектора, за три минимални работни заплати - за период от два месеца на извънредното положение плюс още един месец след това, на хората в свободния сектор, плюс осигуровките, за да може да бъдат те подкрепени в тази трудна ситуация. Вероятно няма да им решат тези минимални работни заплати всичките проблеми, но със  сигурност ще е едно сериозно рамо в рамките някаква устойчивост и най-вече да имат усещането, че не са изоставени, че са важни за държавата. Много държа всички, които прибегнат до тази помощ, да нямат усещането за някаква социална помощ. Това не е социална помощ! Това е ясно изразеното желание на държавата да ги подкрепи“, подчерта министърът.

Театърът и зрителите срещу COVID-19

Министърът допълни, че творците могат да изберат между трите заплати и мярката от 1500 лева безлихвен кредит на месец, които могат да се връщат 10 години. Той заяви, че се прави всичко възможно за привличането на пари във фонд "Култура" както от националния бюджет, така и от европейски средства.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама