Часовник на японски небостъргач потвърди теорията на Айнщайн

11:34, 09 апр 20 / Любопитно 25 3787 Шрифт:
Биляна Иванова

Японски учени експериментално доказаха, че с увеличаване на разстоянието от повърхността на земята времето се ускорява. Това потвърждава теорията на Алберт Айнщайн, че гравитацията оказва влияние върху хода на времето, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

В експеримента екип от физици, ръководен от професора от университета в Токио Хидетоши Катори, използва оптичен атомен часовник за калибриране на вибрацията на квантовите частици. Това устройство е много точно: поне 30 милиарда години трябва да изминат, преди такъв часовник да изостане поне със секунда.

Учените поставили синхронизирани часовници на първия етаж на най-високия небостъргач в Япония, „Tokyo Sky Tree“, и на наблюдателната му площадка на височина 450 метра от повърхността на земята.

Снимка: Pixabay

Сверяването на показанията показало, че часовникът на наблюдателната площадка е приблизително 5 стотрилиона части от секундата по-бърз от часовника на приземния етаж. За ден изоставането на "долния часовник" било приблизително 4,3 наносекунди (наносекунда - една милиардна част от секундата).

Според изследователите, за една година разликата между часовниците би била приблизително 1,6 микросекунди (микросекунди - една милионна част от секундата). Авторите на експеримента не намират друго обяснение за това, освен че ходът на "долните часовници" се забавя от силата на гравитацията

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама