Николай Василев: По-добре да няма държавни банки, защото се превръщат в политически орган

09:15, 09 апр 20 25 1247 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

"По-добре да няма държавни банки", каза пред bTV бившият министър на икономиката Николай Василев. Той коментира скандала с кредита, отпуснат от Българската банка за развитие на фирма, свързана с колекторска дейност и поисканата оставка на управителя на ББР Стоян Мавродиев.

Стоян Мавродиев: Премиерът е бил сериозно подведен

Василев добави, че независимо от добрите намерения, с които финансовите институции се създават, накрая те се превръщат в политически орган за даване на кредити на конкретни хора.

„Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка. Мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата. България се справя изненадващо добре спрямо други по-богати държави. Подкрепям и мярката 60/40 в новия ѝ вариант, сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за един служител“, обясни Василев.

По думите му средната заплата у нас през последните 4 години се е вдигнала с 40%,
за този период е трябвало хората да си заделят средства, защото предстои
възнагражденията да започнат да намаляват.

„2008 г., като член на тогавашното правителство, бях против харченето на 3 млрд. лв. излишък, защото може да потрябват и за други години, а кризата дойде на следващата година. Миналата година всичко се повтори – през декември се изхарчиха 6 млрд., а сега тези пари щяха да ни дойдат добре. В силните години държава, семейства и фирми трябва да спестяват, защото винаги идват по-лоши години“, заяви бившият министър на икономиката.

Имотният пазар е жив, но диша трудно

Финансистът каза още, че балонът с цените на имотите вече е спукан. Той допълни, че те отдавна са надценени и сумите е трябвало да паднат и без криза от този характер. Василев прогнозира, че безработните заради създалата се ситуация ще
надхвърлят 100 000 души.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама