СТО очаква силен спад на международната търговия

17:05, 08 апр 20 / Свят 25 2128 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

В сряда Световната търговска организация (СТО) прогнозира, че през тази година международната търговия със стоки ще се свие по-рязко, отколкото по време на световната финансова криза преди десетилетие, съобщава Ройтерс, цитира БНР.

СТО заяви, че се очаква глобалната търговия да спадне през 2020 г. с между 13% и 32%, което е доста широк диапазон, тъй като все още е много несигурно икономическото въздействие на здравната криза, предизвикана от коронавирусната пандемия.

ЕК отпуска 3,8 млрд. евро за нуждаещите се от здравни грижи страни

"Тези стойности са грозни, но няма как да бъдат заобиколени", се посочва в изявление на генералният директор на международната организация Роберто Азеведо. "Възможно е обаче бързо и енергично възстановяване. Взетите сега решения ще определят бъдещата форма на перспективите за възстановяване и глобален растеж", посочи той.

Според него запазването на пазарите отворени и предсказуеми ще бъде от решаващо значение за стимулиране на подновените инвестиции. Страните, които работят заедно, ще имат по-бързо възстановяване, отколкото ако всяка страна действа самостоятелно.

Базираната в Женева международна организация посочи, че за 2021 г. прогнозира възстановяване на световната търговия със стоки с между 21% и 24%, зависейки до голяма степен от продължителността на коронавирусната пандемия и от ефективността на политическите отговори на вирусната зараза.

Кристалина Георгиева: Световната икономика спря

СТО също така потвърди, че 2019 г. е приключила в слаба форма - с намаление на търговията със стоки с 0,1% в резултат на търговското напрежение по-специално между САЩ и Китай, както и с икономическо забавяне. През миналия октомври СТО прогнозира международната търговия да нарасне с 2,7% през 2020 г. след увеличение с 1,2% през 2019 г.

В новата прогноза на СТО обаче се посочва, че през тази година почти всички региони ще претърпят двуцифрен процентен на спад в търговията, като най-тежък удар ще понесе износът от САЩ и Азия. Секторите със сложни вериги за създаване на стойност, като електроника и автомобилни продукти, също ще отбележат по-стръмен спад.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама