ЕК отпуска 3,8 млрд. евро за нуждаещите се от здравни грижи страни

16:09, 08 апр 20 / Свят 25 1280 Шрифт:

Хърватското председателство на Съвета на Европейския съюз реши да отложи всички неформални срещи и конференции до 15 май, за да ограничи разпространението на Covid-19, съобщи БГНЕС.

В това число влиза и срещата на върха ЕС-Западни Балкани, за която беше планирано да се проведе в Загреб на 7 май.

Фон дер Лайен: България показва, че солидарността все още е в сърцето на ЕС

Според изявление, публикувано на уебсайта на председателството, в съгласие с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ще бъде определена нова дата за срещата на върха ЕС-Западни Балкани през юни, ако позволи развитието на кризата с коронавируса.

"Алтернативно, ако не може да се проведе физическа среща, ще бъде предложено срещата да се проведе чрез видеовръзка до края на хърватското председателство", се казва в изявлението.

Междувременно еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели заяви днес, че Европейската комисия отпуска 3,8 милиарда евро средства за Западните Балкани и съседите на изток и юг от ЕС, за да помогне в борбата с коронавируса, съобщи МИА.

Това е част от стратегията на Европейския съюз за глобален отговор на пандемията, обявена вчера от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя каза вчера, че е изключително важно Европейският съюз да е готов да помогне на трети страни в тази борба, особено на африканския континент.

Комисар Юта Урпилайнен, ,,Екип Европа“ и партньори заедно срещу Covid-19

„Като част от глобалния ни отговор на пандемията от коронавирус, ние отклоняваме повече от 3,8 милиарда евро от планираните средства към Западните Балкани и непосредствените ни съседи на изток и на юг, където са реално нуждаещи се днес: спешен отговор на здравната криза, за да укрепим здравните системи и смекчим социално-икономическите последици от пандемията. Ние делим един континент и можем да успеем само заедно“, каза Вархели.

Пакетът "Екип Европа" има за цел да помогне на всички глобални партньори на ЕС по целия свят чрез държавите-членки на ЕС и финансови институции, по-специално Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Европейският съюз ще продължи със своя отговор, докато ситуацията се развива и ще се съсредоточи върху засегнатите страни, нуждаещи се от здравни грижи, като например в Африка, съседните на ЕС страни, Западните Балкани, Близкия изток и Северна Африка, части от Азия и Тихия океан, Латинска Америка и Карибите“, информира ЕК.

ЕС ще се съсредоточи върху най-уязвимите групи като бежанци и вътрешно разселени лица. Общият пакет е 15,6 милиарда евро, от които 3,25 милиарда са за Африка, а 800 милиона евро за Западните Балкани и Турция. Страните в южно съседство на ЕС ще получат 2,1 милиарда евро, а източните съседи 962 милиона евро. Азия и Тихият океан ще получат 1,22 милиарда евро.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама