Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на друг трудов договор

13:30, 07 апр 20 25 1687 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Работници, които са в неплатен отпуск поради спиране или свиване на дейността на техните предприятия заради въведеното извънредно положение, могат да бъдат наети на втори договор от други работодатели, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Какви са правата на работници и работодатели при извънредно положение?

За наемането на втори трудов договор не се изисква разрешение от работодателя, с когото наетият има сключен основен трудов договор, освен ако няма изрична забрана в него за това.

Няма и ограничения за времето, в което работниците и служителите могат да полагат труд по втория трудов договор, докато са в неплатен отпуск, предвид факта, че в този период на практика те не работят. Единственото изискване е вторият работодател да въведе такава организация на работното време, която да гарантира спазването на междудневните и седмичните почивки.

Агенцията по заетостта апелира рабониците в неплатен отпуск, да се регистрират в бюрата по труда.

Безработни и социално слаби могат да получават допълнителен доход, като работят в селското стопанство по силата на трудов договор за краткосрочна сезонна селскостопанска работа за обработване на насаждения и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Наетите на т.нар. еднодневни трудови договори не губят право на социални помощи и обезщетения. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама