БФС получи признание на европейско ниво

19:52, 07 апр 20 / Спорт 25 2538 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Работата на БФС получи ново признание, този път на европейско ниво. Българският футболен съюз попада в групата на отличените от УЕФА федерации за планирания период от 2015 до 2019 г., съобщи БНР.

България е в третата група при държавите от 21-о до 30-о място и е посочена като пример в раздел Стратегическо планиране. Постиженията на БФС са изграждането на Националната футболна база в Бояна (открита през 2016-а година), както и двете Европейски първенства, на които България беше домакин. Европейското за юноши до 17 години се проведе през 2015-а година с центрове Бургас, Созопол, Сливен и Стара Загора. Европейският шампионат за девойки до 17 години се проведе през миналата година в Добрич и Албена. Като много добра е посочена и работата по програмите на УЕФА, от които се изграждат терени и бази, както за голям футбол, така и за масовия и аматьорския футбол.

Стилиян Петров остави отворена вратата за президентския пост в БФС

Общо категориите, в които УЕФА следи развитието на държавите-членки, са седем: имидж, участия в големи първенства и спортни постижения, ангажираност, стратегическо планиране, комуникация и прозорливост, печеливш във финансово отношение бранд и обществено влияние.

В Елитната група от федерации най-много точки е събрала Испания, която съчетава от една страна най-много успехи на юношеско, младежко и професионално ниво, както и общественото влияние на играта. Англия е следваща, а Белгия е най-прогресиращата федерация сред топ 10 в Европа. Общо взето резултатите при изграждането на футболната инфраструктура при най-богатите страни в Европа са сходни и разликите са минимални, като все пак Германия е най-напред.

БФС реши кога ще бъдат подновени турнирите

В нашата трета група по спортни постижения водещи са скандинавците от Швеция и Норвегия, които имат най-много участия на финали на Европейски първенства за младежи до 21 години, както и за юноши до 19 и до 17 години в разглеждания период.

Интересното е, че България, заедно с Норвегия и Швеция, са единствените три страни извън топ 20 от ранкинга на УЕФА, които са класирали отбори на Еврофинали за юноши през тези пет години. Нашите момчета от набор 1998 под ръководството на Ангел Стойков участваха през 2017-а година на финалите в Грузия.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама