Камен Алипиев с оптимистична прогноза за спорта след пандемията

09:00, 08 апр 20 / Спорт 25 3669 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Без Олимпиада, без Уимбълдън, без Шампионска лига, без Формула 1… Това не е кошмар на средностатистически спортен фен. Така изглежда светът на световния спорт през 2020 г. заради пандемията от коронавирус.

За това как ще се отрази кризата в спорта TOPNOVINI.BG разговаря със спортния журналист Камен Алипиев.

Коронавирусът продължава да матира света, като удар след удар понася и спортът. Отложиха Олимпиадата и спортните първенства, Уимбълдън… Каква ще е 2020 г. за световния спорт?

Надявам се да не го матира и дори да не го постави в цайтнот. Да, големите първенства продължават да падат и за първи път в новата си история няма да има олимпийски игри в мирно време, но това не означава, че сме в безизходица. 2020 ще е историческа за спорта, но и ще покаже, че спортната индустрия е много гъвкава и готова за бързи ответни реакции. Паниката и твърденията за края на света са силно преувеличени, а както се вижда, доста сериозно настъпват геймърските платформи. Формула 1 мина на виртуални състезания. Това е много разпространено в NBA, дори в България вече има виртуално баскетболно първенство, а и във футболния „Левски“ реагираха бързо на предложението на Мартин Кадинов и ще стартират свой геймърски турнир (от 11 април). Ще бъде странна година, много вътрешни и международни първенства ще анулират сезоните си, но според мен спортът бързо ще успее да се справи с кризата след падането на ограниченията.

Ясно е, че финансовите загуби ще са големи. Но как ще се отрази тази парализа върху психиката на спортистите?

Загубите за индустрията ще са огромни, но пък може би ще накарат хората да преосмислят стойностите в живота и да разберат, че не всичко е пари. Спортистите са сред хората с най-добри възможности за адаптация. Някои от тях трябва да взимат решения за стотни от секундата, а и е сигурно, че по всички начини опитват да запазят добрата си физическа форма, за да са готови отново да се състезават в максимално кратки срокове. Активността със сигурност ще им помогне да поддържат висок дух, а желанието да помагат на хората и да се включват в благотворителни инициативи ще запази и заздрави връзката със запалянковците. В световен мащаб вече има стотици страхотни примери за съпричастие и финансова помощ от големите звезди към общността. 


Снимка: БГНЕС

Беше направен опит например да се играят мачове на празен стадион. Но сякаш това завърши злополучно - тишината на празните трибуни на срещата между „Ювентус“ и „Интер“ беше смразяваща. Това поражда въпроса – какво е спортът без своите фенове и не ни ли накара това да си припомним, че именно те са онази незаменима част, без която той не може?

В България опитите да се играе без публика продължават от години, много преди инвазията на COVID-19. Стадионите и особено залите се пълнят рядко и сме свикнали на това. Но иначе отговорът се крие във въпроса. Навсякъде в цивилизования свят спортът е част от развлекателната индустрия. Прави се всичко за феновете, създава се общност, експлоатират се традициите. Въпрос на чест е да отидеш на мача на любимия си отбор. Тоест запалянковците ще са гладни за зрелища, ще искат отново да се докоснат до любимците си и ще продължат да пълнят стадионите и залите в момента, в който те са отново достъпни. Няма нужда да си припомняме незаменимата част - без нея уравнението не излиза, а спортният бизнес губи смисъл.

Според Вас колко време ще отнеме на спорта да се съвземе, след като приключи кризата? Кои спортове ще се окажат най-засегнати?

Ако всичко приключи до началото на лятото, нещата ще се подредят много бързо, новите първенства ще започнат навреме и тогава пъзелът ще се нареди много бързо. При положение, че пандемията продължи и изяде лятото, тогава перспективите стават много по-мрачни, а дългосрочните прогнози много трудни. В момента освен футбола, който пострада много, от губещата страна са всички. Може би тенисът, който ще остане без два от емблематичните си турнира – Ролан Гарос и Уимбълдън, не знам какво ще стане с U.S. Open, защото Ню Йорк е най-пострадалият световен мегаполис до момента. Не съм икономист и ми е трудно да представя релевантни икономически модели, но смятам, че на големите пазари, в страните, в които спортът е част от националната култура, дефицитите ще бъдат бързо запълнени при ситуацията, която описах по-горе – бързо приключване на кризата в рамките на следващите два-три месеца.


Снимка: Pixabay

Заради строгите мерки в много държави лишени от спортни дейности са не само спортистите, но и обикновените хора – спортните площадки и фитнесите са затворени, не е позволено и спортуването в паркове и алеи, не се провеждат часове по физическо. Как ще се отрази това на хората? Какво послание бихте отправили към тях?

На мен това също ми тежи много, завърнах се в залата след дълго прекъсване и точно започнах да влизам във форма, когато затвориха фитнеса. След това затвориха и парковете и не мога да направя и станалите традиционни за мен в последните осем месеца 10-12 километра всекидневно ходене. Опитвам се да правя упражнения вкъщи, но по-скоро ще трябва да претапицирам дивана, защото почти не ставам от него. Съветът ми („послание“ е прекалено силна дума и не знам дали имам правото да отправям послания) е да се опитат да бъдат максимално активни в тези условия – лицеви опори, коремни, планк, клякания по половин час на ден, може и покоряване на стълбите в блока, особено ако е висок. Е, ако имате къща с двор – още по-добре!

Какви са уроците, на които коронавирусът ще научи човечеството?

Трудно ми е да кажа. Иска ми се урок номер едно да е, че има неща, които са по-важни от парите и тоалетната хартия. Че са необходими съпричастие и взаимно уважение, че не можем да бъдем специалисти по-всичко. Примерите за емпатия, които виждаме в света на спорта, пък ни напомнят, че трябва да си готов да споделяш особено в трудните моменти.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама