Извънредно положение в Токио и още шест области на страната

12:36, 07 апр 20 25 2670 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Японският премиер Шинздо Абе обяви днес извънредно положение в Токио и шест други области в страната в продължение на месец, заради скок в броя на заразените с коронавирус, съобщи АФП, предава БГНЕС. 

"Тъй като реших, че е настъпила ситуацията, за която се страхуваме, че ще повлияе сериозно на живота на хората и на икономиката, декларирам извънредно положение", каза Абе. Японският премиер обяви плана в понеделник, позовавайки се на "бързото нарастване на броя на заразените, особено в градските райони като Токио и Осака". 

Япония затваря границите за граждани на 21 европейски държави

Извънредното положение ще влезе в сила от полунощ. Мярката е далеч от подобните, наложени в някои части на Европа и Съединените щати, без механизъм за прилагане, който да държи хората вътре по домовете им, нито има предвидени наказания за тези, които не спазват това.

Но експерти и местни лидери настояха за декларацията и 80 процента от анкетираните от обществения телевизионен оператор TBS през уикенда заявиха, че подкрепят този ход. Очаква се блокадата да е в сила за първоначално около месец.

Тя е в резултат на нарастващ натиск върху правителството да предприеме нови действия, тъй като медицинските експерти обявяват скок на инфекциите, като Токио отчете рекордни 148 нови случая в неделя, все още далеч под тези, наблюдавани в много части на света. Лекарите в столицата предупредиха тази седмица, че градът вече е в "критично състояние", а болниците са препълнени.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама