Борисов иска замразяване на депутатските заплати, Караянчева се извинява, че нарекла идеята "популизъм"

11:50, 03 апр 20 / Политика 25 3178 Цветилена Симеонова
Снимка: Министерски съвет

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че е заръчал на депутатите от партията да гласуват замразяване на депутатските заплати на сумата, която са взимали през декември. Той ще предложи и всеки депутат да дари половината си заплата за борбата с коронавируса.

Вчера председателят на парламента Цвета Караянчева определи идеята като „популизъм“. На този фон един от въпросите към Борисов беше дали се чувства популист. „Абсолютен“, пошегува се премиерът. „Защото чувствам, че върша работа за толкова пари – и работя, и се жертвам, взимам решения. Но говорим за единство, за съпричастност, и всички трябва еднакво да сме ощетени. Така че в този смисъл не се чувствам популист“, посочи той. 

Минути по-късно Цвета Караянчева написа пост във Facebook, с който се извинява за изказването си от вчера. „В безпрецедентна ситуация сме и на моменти всяко решение изглежда предпоследно. Мисля че ще помогне, ако си казваме по-често „сгреших, извинете“. И не, не говоря за експертите и лекарите, макар че щеше да е добре СЗО да бяха взели да се разберат най-после по въпроса за ползата от маските. Говоря за себе си. Снощи казах по бТВ, че замразяването на депутатските заплати е популизъм. Сгреших. Извинете. Не е популизъм не защото хазната няма да усети нашето замразяване. Не е популизъм, защото е редното нещо, което да направим в момента. Може да не е кой знае колко полезно, но е редно. Снощи сгреших, днес се извинявам. А вие бъдете здрави и се пазете“, казва още тя.

На въпрос дали ще иска и замразяване на изплащането на субсидии, Борисов съобщи, че такова решение не се обмисля, защото партиите в момента работят активно. „Накрая може да сме без заплата, ако така върви. Дай Боже, да не се окаже така“, коментира той.

Борисов обясни, че към днешната дата нито една система не е оставена без пари. „Не субсидиите на партиите, всичко ще раздадем – ще дойде момент да раздадем всичко“, обясни той. Стана ясно още, че на Борисов са направени два теста за коронавирус. „И ще си ги платя аз, сега ще дойде професорът да му дам парите“, посочи той.

Малко след изявлението на Борисов Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на ПГ на партията да внесе проект на решение за замразяване на депутатските заплати за периода на извънредното положение. Призовават се и народните представители да приемат решение за превеждане на половината от месечните си възнаграждения по специално разкрита сметка на ГЕРБ. Събраната сума ще бъде използвана за подпомагане на различни мерки за ограничаване на разпространението на вируса и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата.  Също така Изпълнителната комисия призовава всички кметове на общини, кметства, заместник-кметове на общини и райони, общински съветници, председатели на общински съвети, областни и заместник-областни управители, министри, заместник-министри, евродепутати, членове на ПП ГЕРБ, или избрани от листите на ПП ГЕРБ да даряват и подпомагат различни дейности в борбата срещу коронавируса.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!