Кристалина Георгиева: Спасяването на човешки животи и запазването на поминъка трябва да вървят ръка за ръка

19:42, 04 апр 20 / Свят 25 2916 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева заяви, че не трябва да има избор между опазването на живота и здравето на хората и техния поминък, защото двете вървят ръка за ръка, предаде БНТ.

Георгиева определи пандемията като "най-мрачния час" за човечеството и призова водещите икономики да помогнат на нововъзникващите пазари и развиващите се страни да преодолеят икономическите и здравните последици. МВФ мобилизира "военния си резерв" от един трилион долара за нуждите на борбата с пандемията.

Светът е в рецесия, много по-тежка от финансовата криза през 2008-2009 година, никога в историята на МВФ световната икономика не е спирала, отбеляза Кристалина Георгиева пред 400 журналисти на виртуална пресконференция съвместно със Световната здравна организация (СЗО).

Не е ли време да се създаде Икономически кризисен щаб?

"Спасяването на човешки животи и запазването на поминъка трябва да вървят ръка за ръка. Не можем да работим за едното, без да правим другото".

Фондът работи със Световната банка и Световната търговска организация (СТО) по техните призиви към Китай и други двустранни кредитори за спиране събиранията на дълговете от най-бедните страни поне за една година. Конкретни предложения се уточняват с Парижкия клуб на държавите - кредиторки, Г-20 и Световната банка. Въпросът ще бъде разгледанна пролетната сесия след две седмици.

"Както вирусът поразява най-силно най-уязвимите с медицински проблеми, така икономическата криза удря най-здраво уязвимите стопанства", смята Георгиева.

Бедните държави ще бъдат най-засегнати от кризата заради COVID-19

Повече от 90 страни - близо половината членки на Фонда, вече са поискали спешно финансиране. От развиващите се икономики са били изтеглени близо 90 милиарда долара. Някои държави страдат и заради срива на цените на стоките за масово потребление, които са основно перо в износа им, каза Георгиева.

Тя предупреди, че вълна от фалити и уволнения ще затрудни възстановяването на световната икономика и призова централните банки начело с федералния резерв да предоставят суапови линии на развиващите се страни.

Междувременно стана ясно, че Унгария готви пакет от мерки на стойност около 30 милиарда долара за подпомагане на стартирането на икономиката. Виктор Орбан, който е на власт от десетилетие, ще предложи най-големия икономически пакет в историята на страната, за да компенсира икономическите въздействия на пандемията, която вече доведе до загубата на десетки хиляди работни места.


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама