Горанов отхвърли финансиране от МВФ: Рано е за подобен дебат

12:51, 05 апр 20 / Политика 25 3094 Шрифт:
Антония Иванова

С 2 милиарда евро ще бъде увеличен обемът на глобалната облигационна програма, чрез която страната ни може да поеме дълг от международните финансови пазари. Това записаха депутатите от бюджетната комисия на второ четене на Законопроекта за актуализацията на бюджета, предаде БГНЕС.

Лимитът на новия държавен дълг през цялата 2020 година ще бъде 10 милиарда лева, както бе предложено от правителството.

На първо четене: приеха актуализацията на бюджета

По време на извънредното заседание на бюджетната комисия на Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов заяви, че е рано в България да мисли за финансиране от МВФ заради кризата с Covid-19.

Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха две предложения към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от Фонда. Горанов настоя вносителя председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова да оттегли предложението си: „Рано е за подобен дебат“, беше категоричен той.

Снимка: Пресцентър НС

Менда Стоянова обясни, че иска да даде целия набор от възможности пред правителството, за да се осигури най-изгоден дълг, който се налага заради кризата с Covid-19. Стоянова обяви, че оттегля предложението.

В текстовете, одобрени на второ четене от ресорната комисия, остава възможността за финансиране чрез международни финансови институции, както и чрез емисия външен дълг. Тя ще бъде направена по договора, подписан от страната ни през 2015 година, в който има лимит от 8 милиарда евро: „5,144 милиарда са изтеглени, изразходвани и до 8 милиарда остават 2,856 млрд. евро да бъдат увеличени с още 2 милиарда – тоест да имаме лимит по тази програма 4, 856 млрд. евро“, обясни Менда Стоянова, цитирана от БНР.

Снимка: Пресцентър НС

От своя страна БСП настояват 42 000 души да получат подпомагане от държавата, защото временно остават без трудово възнаграждение заради кризата с Covid-19. За мярката са необходими малко над 900 милиона лева, които могат да бъдат пренасочени от модернизацията на армията.

БСП настоява за повече пари за общините и за земеделските стопани, а ДПС - държавата да поеме и 60% от осигуровките на работниците по мярката 60 към 40.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев настоя и за по-голяма гъвкавост при безлихвените кредити от 1500 лева за хората, останали без доход.

Друго предложение е за още една схема за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие: „Линия за кредитиране на малкия и среден бизнес до 100 000 лева директно от банката (ББР) или ако прецените - не чрез гаранции, а чрез отпускане на съответния ресурс, търговските банки да го правят. В един от двата варианта“, каза Цонев.

Снимка: Пресцентър НС

Актуализацията на бюджета ще бъде гласувана на второ четене утре в пленарната зала.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама