На първо четене: приеха актуализацията на бюджета

20:40, 03 апр 20 / Политика 25 2459 Шрифт:
Биляна Иванова

Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет, която правителството предлага, за да обезпечи мерките срещу разпространението на коронавируса. Окончателното гласуване ще бъде в понеделник. 

Прогнозите на кабинета показват: средният спад на цените на повечето нехранителни стоки ще е 11,6%; цените на храните ще се повишат средно с малко над 4%; спадът на БВП ще бъде 3%; около 75% от заетите в отраслите, които попадат в списъка за подкрепа, ще бъдат включени, а останалите 25% ще станат безработни; броят на заетите ще се понижи с малко под 4% през второто тримесечие и ще надхвърли 5% през третото тримесечие, а възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината; нивото на безработица ще достигне до 6.2%; държавата няма да събере около 2,44 млрд. лева от ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др.

Правителството предлага дефицитът в бюджета да достигне до 3,5 млрд. лева. Лимитът за поемане на нов държавен дълг да се увеличи от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева.

Предлаганата актуализация на бюджета е признание за провал и празен чек за политическото оцеляване на Борисов и правителството“, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. „Истината лъсна, числата са били фалшиви, бюджетът е кух“, посочи тя. По думите й 3,5 млн. българи- работници, пенсионери и самоосигуряващи се няма да получат нищо от актуализацията.

Удължиха извънредното положение до 13 май

От ДПС подкрепят актуализацията заради "предпазливия подход", но според тях правителството трябва да обясни защо иска лимит за поемане на дълг сега. „Ако го иска сега, защото през юли финансовите пазари ще бъдат „олеле майко“ на народен език, го подкрепям“, коментира Йордан Цонев и изтъкна, че най- важната задача на правителството е с мерките да се съхрани потенциала за растеж на българската икономика

От ГЕРБ защитиха мярката „60/40“. Менда Стоянова обяви, че за два дни 228 фирми са заявили желание да използват мярката. „Има надежда мярката да проработи“, коментира тя.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви: „Ролята ми е да гарантирам, че колкото и продължителна да е кризата, държавата ще може да продължи да функционира“.  Моята стратегия е, когато нещо не знам, да се подготвям за по- широк хоризонт от проблеми". 

Нито един лев от бюджета не е самоцелен, а целта ми е държавата да бъде финансирана всеки ден до края на тази криза. Няма да пестя усилия да ви убедя, че това е правилно", каза още финансовият министър.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама