Лекар: Забравете за будилника по време на карантина

09:22, 04 апр 20 / Любопитно 25 2327 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Периодът на самоизолация може да бъде полезен за това всеки човек да определи нуждата си от сън и да се откаже от ползването на будилник, като разчита на вътрешния си часовник, смята ръководителят на Центъра по медицина на съня в Московския държавен университет Александър Калинкин, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Според лекаря това може значително да подобри качеството на нощната почивка.

"Основният съвет сега е хората да не ползват будилник, особено в сегашната ситуация, тъй като никой от нас на практика не бърза за никъде в ситуацията на световна криза. Сънят трябва да е в такова количество и качество, че да ви позволи да се будите сами", допълва лекарят.

Според него използването на будилник, особено звуков, води до хронична липса на сън, „което се отразява не само на качеството на живот, но дори и на активността на генома“.

Според Калинкин продължителността на съня със сигурност влияе на състоянието на имунната система. "Към момента няма изследвания дали количеството сън влияе върху по-трудното заразяване с коронавируса, но такива изследвания са правени за грипа - със сигурност рискът от заболяване при човек, който спи повече от седем часа, в сравнение с човек, който спи по-малко от пет часа, се намалява с 250%".

Лекарят съветва и как всеки човек да определи от колко сън има нужда: ако в делничен ден човек, който не е почивал, и е спал продължително без да се буди с будилник, се събуди енергичен, отпочинал и в добро настроение, значи това е неговата нужда от сън. Нужните часове сън са индивидуални и за хора над 18 години те са от седем до девет часа, но границите между шест и 10 часа също са приемливи.

Според скорошни изследвания на съня хората са започнали да си лягат и да заспиват 30 минути по-рано. "Това е много добре, защото повечето хора имат изместване във фазата на заспиване до късни часове. Така че по-ранното заспиване и ставане ще бъдат благоприятни", каза експертът.

Ако пък по някаква причина сънят през нощта е нарушен, то човек може да си отпочине през деня. "Ако човек не спи през нощта, може да подремне през деня, като такъв сън трябва да е кратък - не повече от 30 минути", предупреди лекарят. "Ако човек "превиши" нормата си от дневен сън, ще наруши заспиването вечерта, като този процес може да доведе до хронично безсъние. Ето защо дневният сън трябва или да е кратък, или да отсъства съвсем".

Лекарят е изследвал и връзката между пряката слънчева светлина и нарушенията на съня. Слънцето е основен регулатор на фазите на заспиване и събуждане у човека.

"Трябва да се опитаме да прекараме максимално време на слънчево място през деня. Ясно е, че по време на карантината прекарваме повече време у дома. В такъв случай завесите трябва да бъдат отворени колкото е възможно повече", казва Калинкин.

Минимизирането на кофеинови храни, тютюн и алкохол също ще помогне за здравословен сън. "Когато пие, човек може да заспи по-бързо, но тогава обикновено се събужда посред нощ", обясни специалистът. "Можете да пиете кафе, но ако това се отразява на качеството на съня, тогава трябва да направите избор, кое е по-важно: качеството на съня или енергията за час-два", съветва лекарят. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама