Споделяме здравния си статус чрез мобилно приложение

11:17, 04 апр 20 25 4688 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Изработена е Национална информационна система за борба с COVID-19.

"Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа до информация", заяви в началото на днешния брифинг, на който беше представена системата, премиерът Бойко Борисов, съобщи репортер на TOPNOVINI.BG.

498 са вече случаите на COVID-19 у нас, сред заразените е и бебе на 1 година

"Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки", обясни Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

Снимка: БГНЕС

Удължиха извънредното положение до 13 май

Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация, заяви, че това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи.

"Щабът ще може да прецени къде да бъде настанен човек, който се чувства зле между Ямбол и Сливен примерно. Така ще се знае къде да бъде пратена линейката", обясни Пламен Цеков.

Той добави, че даването на данни ще е напълно доброволно. "Първо се въвеждат лични данни - ЕГН и приложението само прави изчисления за години и пол. Въвеждат се данни за хронични заболявания. Въвеждат се данните за температура, суха кашлица, гадене, посиняване на устните, всичко", каза още той.

Снимка: БГНЕС

Приложението ще се разпространява и от трите мобилни оператора у нас. Данните ще се съхраняват в Министерството на здравеопазването. "При нас няма да остават абсолютно никакви данни", добави Цеков.

"За нас тази система ще е от изключителна полза в борбата с COVID-19. Връзката между отделните институции също е важна, тъй като са обвързани с РЗИ, лични лекари, болници, МВР, пожарна", каза от своя страна здравният министър Кирил Ананиев. Той благодари на всички, които са участвали в разработването на софтуерното решение. 

"Най-голямото предимство е за връщащите се от чужбина - на границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина", каза премиерът Борисов.

На представянето на системата присъстват и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама