Кой е най-големият ни враг при самоизолация

18:40, 03 апр 20 / Любопитно 25 2215 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Бидейки в изолация, трябва да обърнем голямо внимание на натоварването както на тялото, така и на мозъка, в противен случай могат да се появят промени в настроението, умора и проблеми със съня. Това сподели изследователят в Лабораторията за социална и когнитивна психология към Института по биомедицински проблеми Анна Юсупова, цитирана от РИА Новости и БГНЕС.

Как да помогнем на децата да понесат изолацията

"При екстремни прояви астенизацията (недостатъчно тонизиране на нервната система) може да доведе до промени в настроението, умора, конфликти, трудно заспиване и невъзможност за почивка. Това е заплаха за хората поставени под домашна карантина", каза Юсупова.

Според нея, в условия на изолация, претоварената нервна система може да реагира парадоксално на външни стимули - на слабите прекалено остро, а на силните – пренебрежително. За да се предотвратят негативните последици в условията на самоизолация, психологът препоръча да планирате деня си и да спазвате режим, както и да ангажирате мозъка си с приятна за вас активност. Тук всичко зависи от предпочитанията - от плетене и бродерия до настолни игри и четене на книги.

Не трябва да забравяме за физическите натоварванията и упражненията, защото след тях ще се чувстваме по-бодри не само физически.

"Обичате ли да скачате на въже? Отлично. Не обичате да скачате - опитайте тогава, поне за известно време! Сега има огромен брой приложения с предложени физически упражнения за всеки. Не забравяйте да се занимавате с някаква физическа активност - това ще помогне не само за вашето телесно, но и за психичното ви здраве“, каза Юсупова.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама