Радев призова за преосмисляне на социалната изолация

12:15, 03 апр 20 / Политика 25 4307 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Управляващите да преосмислят социалната изолация в разумен срок, призова в свое изявление президентът Румен Радев. Според него дългата изолация поставя на изпитание психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. „Да заложим на чувството за отговорност, а не на репресиите и цензурата“, посочи той.

Държавният глава определи някои от мерките като недостатъчни и неудачни и призова за връщане към нормален ритъм на живот. „Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заеми. Помощта не достига до малкия и среден бизнес, мярката 60/40 е на практика трудно приложима“, подчерта Румен Радев.

Според него мерките срещу коронавируса в сегашния си вид създават социално-икономическа криза. „Извънредните ограничения забавят риска на заболеваемостта, но отключиха безпрецедентна икономическа криза. Безработицата расте с часове. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът може да надделее над вируса. Затова трябва да си поставим национална цел – възможно най-бързо да се върнем към относително нормалното ежедневие“, заяви президентът. Според него идните месеци ще бъдат решаващи не само за справяне с проблемите, но и за бъдещето ни като нация.

Радев поиска и разширение на обхвата на тестовете за коронавирус, за да придобием реална информация за картината в страната и да действаме целенасочено. Той призова още и борбата с коронавируса да не пречи на лечението на хора с други заболявания. Според него е критично важно и българският парламент да прояви отговорност и да намери начин да продължи своя дейност – особено за конституционното си задължение да контролира изпълнителната влас.

"Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета, като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати, каза той.

Румен Радев подчерта, че кризата е откроила своите тихи герои - лекарите, полицаите, шофьорите, преподавателите, учениците и др. „Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието, сега не е време за малодушие“, заяви той.

Преди дни премиерът Бойко Борисов аргументира исканото удължаване на извънредното положение, като посочи, че единствената доказана в глобален мащаб превенция срещу вируса до момента е социалната дистанция и именно тя налага всички тези сурови мерки, които се предприемат. „Разбирам недоволството на хората. Промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуацията в цял свят“, призова той.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама