Изплащат обещаните 1000 лв. на медиците на първа линия

09:01, 03 апр 20 / Политика 25 3181 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Всички медицински и немедицински кадри на първа линия в борбата срещу COVID-19 ще получат днес обещаните допълнителни възнаграждения от 1000 лв., съобщи здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет. 

Спешните медици: Не ни тестват, живеем в страх да не предадем COVID-19

Става въпрос за 1700 души в 34 лечебни заведения, което е 2 600 000 лв. 3.4 млн. ще получат работещите в РЗИ, спешните центрове и Националният център по заразни болести. Този ресурс от 6 млн. лв. ще нарасне през април, след като в нови области има нови заразени от коронавирус, допълни министърът на здравеопазването.

Ананиев обясни и какъв е критерият за разпределение на парите. „Когато в една болница има до 5 случая на коронавирус, тогава допълнително възнаграждение получават 40 души. Когато имаме от 5 до 10 случая, възнаграждение получават 70 медици и когато са над 10 заболелите, допълнителни средства получават 100 души“, каза той.

Той допълни, че ще предложи на МС държавата да сключи договор с Китай за внос на два медикамента, за които е доказано, че в комбинация повлияват благоприятно на заразените. 

Медицинският съвет към МС настоява за допълнителни мерки за лекарите 

Готов е и първият доклад на Медицинския експертен съвет към МС, каза премиерът Бойко Борисов на извънредния брифинг. "Докладът ни е около 400 страници, с три раздела, в който са разгледани препоръките към извънболничната помощ, във втория – към болничните заведения, а в третия – препоръки за вземане на мерки", съобщи Проф. Коста Костов, ръководител на Медицинския експертен съвет.

МЕС се обединява около становището, че приложените мерки досега са наложителни. Диагнозата на инфекцията с коронавируса се основава на PCR тестове. Според съвета за постигане на по-добри резултати е наложително към предприетите сега мерки да бъдат предприети допълнителни мерки за различните категории лица – здрави, но високорискови – например медицински лица на първа линия.

"Няма спор между МЕС и Оперативния щаб и те могат да седят на една маса, както виждате", допълни премиерът Бойко Борисов. „Вчера цял ден спорихме за тази ваксина за БЦЖ, и установихме че е напълно противопоказно да се слагат тези ваксини на възрастни хора по време на пандемия“. 

Мерките ще бъдат облекчени след 3 поредни дни на спад в броя на заразените

"Почти всички държави удължиха извънредните положения до април или средата на май, затова предложихме и ние по-дълъг срок. Ако Мутафчийски три дни подред каже, че болните намаляват, тогава рязко ще издърпаме мерките назад и ще въведен по-охлабени", заяви още премиерът и допълни, че не можем да разхлабваме мерките, все по-тежко ще става в следващите три седмици по думите му. 

Правителството предлага извънредното положение да се удължи до 13 май

"По темата тестове - едно и също мнение. PCR е тестът, който е най-надежден, и, когато се казва "липса на ресурс", нямайте предвид пари, защото колкото и пари да струва ще го купим. Няма го физически в света". Борисов допълни, че все още няма достоверни бързи тестове, но такива се очаква да бъдат създадени в близките седмици.  "Неслучайно ние сме поръчали 1 000 000 теста на ЕК, защото знаем, че ще дойде такова време - след платото, в което масово трябва да тестваме хората", коментира той. 

"Независимо че Мангъров е в Медицинския съвет, кажете му, че изобщо не съм съгласен с това, което говори, за да демобилизира хората. Той говори това, което хората искат да чуят. Било някакъв си обикновен грип, който обикновено взимал жертви по всяко време. Поеми ангажимент с името си и титлата си и кажи: Ето тези ще умрат! И ги посочи! Тогава ще има смисъл да кажеш: „Аз съм професор“. Посочи пет хиляди души, да ги хвърлим да умрат и това е“, ядоса се Борисов.

Възложено е производството на 2 млн. маски

"Слава Богу, нямаме този пик на хора в болниците, никого не сме върнали, неслучайно цял свят ни дава за пример", допълни премиерът. "Два дни спорихме за маски, обвиниха ме, че силово съм налагал маски, а ние ги помолихме да носят, за да се пазят. Възложил съм да се произведат 2 милиона маски и да се дадат без пари, не е проблем в парите", заяви още Борисов. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама