Матурите се изместват на 30 май и 1 юни

09:23, 02 апр 20 25 2942 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ако учебните занятия се възстановят от 14 май, тоест веднага след изтичане на извънредното положение ще се наложи да преместим изпитите с от 4 до 10 дни. Най-вероятно ще предложим държавните зрелостни изпити, които бяха планирани за 20 и 22 май, да се проведат на 30 май и 1 юни. Това съобщи на брифинг министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

По думите му всички други сценарии са условни и няма нуждада бъда обсъждани на този етап.

Според просветният министър ще има изместване и на кампаниите за прием във всички висши училища във всички страни. Той увери, че ако кандидатстващите зрелостници все пак се сблъскат с проблем при кандидатстване някъде по света, МОН ще съдейства като говори със съответното училище и съответната страна, както че ще издаде диплома по-рано.

"Няма да имаме проблем да приключим нормално учебната година при този вариант", заяви Вълчев.

Образователният министър: Нулева година няма да има

Той обави, че изпитите след 7. клас, които са планирани за 9 и 11 юни, ще бъдат преместени на 13 и 15 юни. "Няма пречка да се проведе външното оценяване след 4. и след 10. клас. Нито едно дете няма да отпадне, ако има ниска оценка. Външното оценяване е най-вече за обратна връзка на училищата", обясни Вълчев. По думите му външното оценяване за четвъртокласниците вероятно ще се проведе на 29 и 30 май.

Това, което няма да може да се проведе са националните кръгове на част от олимпиадите. Тъй като те участват в балообразуването при кандидатстване, МОН ще предложи да се вземат резултатите от регионалните кръгове.

Снимка: Правителствена пресслужба

Нямаме единна организация при обучението в електронната среда, призна министър Вълчев. "Факт е, че имаме проблеми с една част от учениците и отношението на родителите им и без да сме в електронна среда - с тяхното образование и ежедневно присъствие. И в момента една част от децата не са включени в дистанционната форма на обучение - около 11%, за тях също се полагат грижи", коментира Вълчев.

"Отказвайки се от единната организация, няма да имаме и единно отучване след възстановяване на присъствените занятия", заяви министърът. 

Според него като цяло системата се е справила за много кратък срок с електронното обучение. Средно дори децата учат повече - получават се сигнали за претоварване и на учениците, и на учителите. Обсъжда се вариант да бъде намалено натоварването им.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама