Матурите може да са през лятото заради коронавируса

14:19, 01 апр 20 25 2016 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Матурите да бъдат преместени за по-късни дати, вероятно през лятото, обмислят в образователното министерство. Това ще се наложи, ако училищата останат затворени и след 1 май, обясни образователният министър Красимир Вълчев пред „24 часа“. Засега училищата са затворени до 12 април, а датите на зрелостните изпити са фиксирани в наредба за края на май.

"Огромна умора" при 84% от учителите заради дистанционното обучение

За дванадесетокласниците има общи обсъждания в ЕС, като трябва да се вземе съгласувано решение, за да могат абитуриентите да кандидатстват не само в България. Завършващите гимназия ще имат възможност да кандидатстват, дори и това да е по-късно тази година - след като положат матурите и си получат дипломите. Висшите училища са разумни и заинтересовани да се съобразят, обясни Вълчев. Министърът вече е разговарял с българските университети.

Удължават учебната година, абитуренските балове през юли

Засега не се мисли за отмяна на изпитите за външно оценяване след 4-и и след 10-и клас. „Удължаването на учебната година не е неизбежно, зависи докога ще продължат мерките. Ако занятията се възстановят след средата на май, може би ще има минимално удължаване“, добави Вълчев.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама