Затвор за първоаприлски шеги за коронавируса предвиждат някои държави

11:05, 01 апр 20 25 2022 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Редица страни по света - от Тайланд до Индия, предупредиха да не се правят първоаприлски шеги за коронавируса, защото разпоредбите на извънредното положение предвиждат строги наказания и дори затвор за разпространение на слухове, свързани със заразата, съобщи фондация "Томсън Ройтерс", цитирана от БТА.

Денят на шегата под карантина

Тайланд напомни във вторник, че шегите за коронавируса на първи април могат да бъдат наказани с до пет години затвор. "Противозаконно е да се разпространяват фалшиви съобщения за зараза с Ковид-19 тази година в Деня на лъжата", обяви правителството в Туитър. Президентът на Тайван Цай Ингвен предупреди във „Фейсбук“ да не се правят шеги за вируса и напомни, че разпространяването на слухове или фалшива информация се наказва с до три години затвор и/или глоба до 3 милиона тайвански долара (99 200 щатски долара).

Как хакерите се възползват от кризата с COVID-19

В индийския щат Махаращра звеното за киберсигурност предупреди, че ще предприема съдебни действия срещу всеки, разпространил фалшиво съобщение днес. "Щатското правителство няма да позволи разпространението на слухове и паника за #корона", написа в Туитър местният министър на вътрешните работи Анил Дешмух. Той е инструктирал властите да действат "бързо и решително срещу такива злодеи".

Хората разчитат на интернет и медиите за жизненоважна информация за коронавируса и затова има опасения, че шегите в Деня на лъжата може да допринесат за бързо разпространение на дезинформация.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама