Радев с нова порция критики към правителството

17:35, 31 мар 20 / Политика 25 3316 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Над 10 години ни убеждават, че имало резерв. Всяка година се харчат милиарди от т. нар. „излишък“ без правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем. И този път трябва да сме много внимателни и този заем трябва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите пак да потънат като всички останали досега. Така президентът Румен Радев коментира в Благоевград предложението на правителството за актуализация на държавния бюджет заради кризата с коронавируса.

Правителството внесе актуализацията на бюджета

По думите му на засегнатите от кризата се предлагат не реална помощ, а заем, който в последствие допълнително ни задължава.

Според държавния глава няма как да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх. По думите му наложените ограничения трябва да се спазват отговорно, но продължителността им води до риск от поражения, които са дори по-големи от вируса. Ето защо трябва да има ясна национална цел - възможно най-бързо, но и безопасно, да се върнем към някакъв относителен нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

Снимка: БГНЕС

Парламентът се събира извънредно на 2 април

Президентът заяви, че липсва всеобхватна навременна и достоверна информация, с помощта на която да си изградим картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективно и целенасочено стратегии. По думите му това трудно може да се случи на базата на едва 4000 теста, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи.

Според него трябва да се разшири обхватът на тестовете и да се картотекират групите във всичките региони, за да можем да действаме.

"Аз имам един тест и той е отрицателен, но не мога да си позволя лукса при положение, че няма тестове за хората, да се тества всеки държавник. Много българи, които искат да бъдат тествани – не могат да се тестват. Аз съм солидарен с тях!", допълни Радев.

 

Държавният глава отрече да има конфронтация с правителството. "Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ ги осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за национално вълнение", смята Радев.

Президентът коментира още, че заповедите трябва да се спазват, но хората, които ги издават, непрекъснато ги променят.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама