Групата на БСП в СОС предложи пакет от 19 антикризисни мерки

13:44, 31 мар 20 / София 25 2580 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Съветниците от групата на "БСП за България" предложиха пакет от 19 антикризисни мерки за облекчаване на социално-икономическото положение в Столична община във връзка с разпространението на COVID-19.

Предложение от групата на "БСП за България":

1. При необходимост да се актуализира бюджетът на общината и да се пренасочат средства от по-маловажни проекти към жизненоважни системи в условията на криза.

2. Средства по програми на ЕС да се насочват към мерки за облекчаване на социално-икономическото положение в София.

3. Допълнително финансиране на бюджета на СО, чрез субвенция от държавния към общинския бюджет със сума, която се предоставя по-конкретен повод (извънредното положение). 

4. Да се договори с финансовите институции, че отпусканите кредити които ще бъдат гарантирани от новия инструмент на Фонда за малки и средни предприятия да бъдат при минимален (2%-3%) фиксиран годишен процент на разходите.

София с първи изчисления: 86 000 работещи са засегнати заради коронавируса

5. Общинските дружества, които отговарят на приетите от Министерски съвет условия, да се възползват от програмата за заплащане на 60% от трудовите възнаграждения на служителите си от държавата.

6. Да се наложи мораториум върху изплащането на задълженията за наем на граждани, настанени в общински жилища, които са в неплатен отпуск или са с прекратени трудови правоотношения в резултат на наложените мерки от въведеното извънредно положение в страната.

7. За периода на извънредното положение, да не се заплаща наем за: търговски обекти и тротоарно право.

8. С решение на Столичен общински съвет да се предоставят целеви безлихвени кредити на общинските болници, ДКЦ-та и МЦ-та за изплащане на минимални възнаграждения за заетите по трудов договор лекари, медицински сестри и помощен персонал в месечен размер, както следва – по една и половина минимална работна заплата за страната за заетите по трудов договор лекари и една минимална работна заплата за сестрите и помощния персонал, за периода от 01 април 2020г. до приключване на извънредното положение.

9. Разсрочване за минимум от 6 месеца на задълженията на общинските лечебни заведения към Топлофикация София. 

10. Столична община да осигури дезинфектанти и предпазни средства за общинските здравни заведения за гарантиране безопасността на персонала и пациентите.

"Демократична България" с мерки в подкрепа на икономиката на София

11. Общината да осигури устройства за дистанционно обучение за всички ученици, които нямат възможност. 

12. Общината да стартира програми за временна заетост на хора, съкратени поради извънредното положение. 

13. Завишаване на средствата по Регламент 1370 на ЕС за гарантиране финансовата стабилност на транспортните дружества, изплащане на възнагражденията и предотвратяване на отлив на подготвени кадри.

14. Да се проучи възможността транспортните дружества или Столична община да кандидатстват за подпомагане от държавния бюджет на база трайно намаление на приходите от транспортна дейност. 

15. Транспортните оператори да опитат предоговаряне на кредити с търговските банки в направление срокове на погасяване и лихвени проценти, в съответствие с приети национални кризисни мерки.

16. Всички общински служители и доброволци работещи с граждани да бъдат оборудвани с необходими предпазни средства, включително защитни облекла.

Елен Герджиков: Спазваме всички мерки, но трябва да намерим законов начин да продължим работата си

17. Пренасочване на служители на градска мобилност, които не изпълняват в момента функцията "синя и зелена зона", в помощ на компетентните органи, следящи за предотвратяване събирането на хора на едно място и спазване на указанията на Националния кризисен щаб.

18. Незабавна и системна дезинфекция на превозните средства, спирките, метростанциите, булевардите, улиците, междублоковите пространства и парковете. 

19. Плащане на такса битови отпадъци за 2020 г. да се извърши на три равни вноски.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама