Елен Герджиков: Спазваме всички мерки, но трябва да намерим законов начин да продължим работата си

16:00, 25 мар 20 / София 25 6531 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Какви икономически мерки предлага Столична община за справяне с негативните последици от Covid-19, как ще работи Столичният общински съвет в извънредно положение, кога ще бъде приет новият правилник за работа - питаме председателя на Съвета Елен Герджиков.

Г-н Герджиков, кажете повече за механизма, който групата на ГЕРБ и СДС предлагате за облекчаване на бизнеса след кризата?

Извънредното положение неминуемо ще окаже последици и върху икономиката на София. Много малки и средни фирми вече изпитват притеснения във връзка с намалени обороти или временно преустановена дейност. Правителството оповести мерките, които ще предприеме в помощ на бизнеса. Столична община също трябва да се включи с действия в подкрепа на местния бизнес.

Фандъкова създава икономически съвет за подкрепа на бизнеса

Ето защо с колегите от групата на ГЕРБ – СДС обсъдихме и предлагаме пакет от мерки в тази насока. Първата от тях предвижда Общинският гаранционен фонд да обособи "Гаранционен инструмент за подкрепа на малкия и среден бизнес в столицата". Това означава, че Фондът ще издава гаранции пред банки за кредити на такива предприятия, които са засегнати от извънредното положение и които имат недостиг на оборот през това време. Общият предвиден лимит, в който Фондът ще издава гаранции е 1 млн. лева. Основните изисквания към фирмите ще са: да отговарят на Закона за малък и среден бизнес, да имат седалище или предмет на дейност в София, дейността им да е пряко засегната от извънредното положение. Следващата мярка в подкрепа на местния бизнес е отпадането на такса „тротоарно право“ за времето, през което съответните търговски обекти не са развивали дейност. Предлагаме също така и силно редуциране или опрощаване на наемите за фирми – наематели на общински обекти и терени.

По отношение на гражданите предложението е да се удължи срокът, в който те могат да платят своите местни данъци с 5% отстъпка до 30 юни.

Водили ли сте вече разговори с други групи в подкрепа на предложението ви?

Вече чух някои подобни предложения и от представители на други политически групи в СОС. Авторството на едно добро предложение няма никакво значение, ако то е работещо и полезно. Освен това ситуацията сега е възможно най-неподходяща за партийна агитация и дребнави политически надцаквания. Затова ми се иска да вярвам, че останалите формации в СОС също ще подходят отговорно към бизнеса в столицата и ще подкрепят подпомагането му.

Те ще имат възможност да представят и защитят своите предложения в рамките на работната група, която кметът Фандъкова създава със задача да изработи и приеме антикризисен план, съдържащ  конкретни спешни мерки и срокове за тяхното приложение, както и антикризисни мерки по отношение на бюджета на Столична община за 2020 г.

Кога ще може СОС да обсъди мерките?

На първото възможно заседание на общинския съвет. Тук искам да уточня, че заради обявеното извънредно положение и препоръките на здравните органи, от НСОРБ излязоха с предложение към всички общински съвети, да бъдат отложени по възможност заседанията до 29 март. Основната причина за това, разбира се, е максимално да се предотврати присъствието на голям брой хора на едно място.

За мое голямо съжаление Законът за местно самоуправление не разрешава провеждането на заседания на съвета и неговите комисии дистанционно посредством конферентна връзка. Според мен, сегашната ситуация е повод българските депутати да преосмислят тази постановка и да променят закона така, че той да дава тази възможност при извънредно положение. Технологиите позволяват това да се случи с достатъчно гаранции за публичност и контрол.

снимка: БГНЕС

Мислите ли, че извънредното положение ще наложи преразглеждане на проектите и приоритетите на София за тази година?

Никой не може да даде точна прогноза кога епидемията ще отшуми и ще се върнем към нормалното си ежедневие. Желанието ни е да успеем да реализираме заявените проекти, въпреки кризата. Възможно е обаче да се наложи промяна в инвестиционната програма. Работната група, за която споменах и която ще включва представители на всички политически групи в СОС трябва да анализира този въпрос и да предложи решения.

Разбира се има стратегически проекти за развитието на града, които не подлежат на преразглеждане и поставяне на заден план. Такъв проект е, например, третият лъч на метрото, който е в своята финална фаза. Работата върви по график и през май ще бъде пусната първата отсечка от "Красно село'' до бул. ''Патриарх Евтимий".

Постоянните комисии към СОС и Съвета няма да заседават до 29-и март. Как ще бъдат приемани решения дотогава? Засилени ли са мерките в общината след установения случай на заразен съветник?

Направена е организация на работа, така че да се спазват всички предписания на здравните власти.  Всъщност в резултат на извънредното положение, а и на факта, че наш колега беше диагностициран като заразен с Covid-19, общинският съвет към този момент пропуска само едно от заседанията си, предвидени в нашата оперативна програма -  това на 26-ти март. Следващото ни заседания по програма е на 9-ти април. Смятам, че няма пречка то да се състои, ако вземем всички възможни мерки за безопасност и се съберем в по-голяма зала, където е осигурена нужната дистанция между съветниците.

Напомням, че пред нас стои задачата да вземем конкретни антикризисни мерки във връзка с последиците в социално и икономическо отношение от създадената обстановка.

Ето кой общински съветник е заразен с Covid-19

Новият правилник за работа на СОС е готов. Кога ще се гласува в зала?

Още в началото на мандата поехме ангажимент да отговорим на все по-големия обществен интерес към работата на общинския съвет и създадохме работна група, която повече от 2 месеца обсъжда предложения както на съветници, така и на граждани за по-голяма публичност на съвета. В началото на март докладът с измененията на правилника беше качен на сайта на СОС за едномесечно обсъждане. След като изтече този срок, ще бъде разгледан от постоянните комисии и съвета.

Повече прозрачност и контрол в работата на Столичния общински съвет

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама