Правителството вдигна тавана на дълга до 10 милиарда лева

21:50, 30 мар 20 / Политика 25 3206 Шрифт:
Антония Иванова

Министерският съвет прие актуализация на бюджета, благодарение на която ще се осъществи мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса, засегнат от кризата с коронавируса. Това стана по време на извънредно правителствено заседание, проведено с видеовръзка, късно тази вечер, съобщиха от МС.

Увеличен е и таванът на емитирания нов дълг, който през 2020 г. може да достигне 10 милиарда лева спрямо планираните в бюджета 2,2 милиарда лева. От началото на годината вече беше емитиран нов държавен дълг за 800 млн. лева.

Кабинетът също така увеличи фискалната си цел за бюджетния дефицит през настоящата година до 2,9% от БВП от първоначално планирания балансиран бюджет. Това отразява увеличените разходи и очакваният спад на приходите заради коронавирусната криза.

Актуализацията още утре ще бъде внесена в Народното събрание за гласуване, но подробностите ще бъдат оповестени от финансовия министър Горанов на брифинг веднага след този на Кризисния щаб сутринта.

Не е ли време да се създаде Икономически кризисен щаб?

От фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на заразата с COVID-19. Това обаче е само моментното състояние на фиска на прага на настоящата безпрецедентна криза.

Сценариите очертават сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри с разчетите на бюджета за 2020 година. Причините за прогнозираното неизпълнение на приходите са комплексни – външни и вътрешни фактори – като те ще допринесат за намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др.

Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9 % от прогнозния БВП).

СБЛЪСЪК: Има ли нужда от Икономически кризисен щаб?

Освен неотложните разходи по превенция на разпространението на COVID-19, приоритет са и мерките за подкрепа на икономиката и заетите. За запазване на работните места в страната правителството предложи и след обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество бе приета т. нар. мярка „60/40“, състояща се в поемане от страна на държавата на 60 на сто от осигурителният доход на заетите в предприятия, чийто бизнес е пострадал в най-голяма степен от въведените извънредни мерки за овладяване разпространението на заразата от корона вирус.

За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Във връзка с обявеното извънредно положение и планираните от правителството мерки за подпомагане на икономиката, е предвидена допълнителна възможност за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева.

Държавата ще плати 60% от осигурителния доход на работниците в затруднените фирми

В контекста на предлаганото увеличаване на дефицита (3,5 млрд. лв.) и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (700 млн. лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг по чл. 68, ал. 1 от ЗДБРБ за 2020 г., като текстът „2,2 млрд. лв.“ се заменя с „10 млрд. лв“. В тази връзка е и предвидено увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева.

Освен актуализацията на бюджета, кабинетът прие и промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама