Службите на Великден ще са извън храмовете

13:11, 30 мар 20 25 3338 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Ген. Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев проведоха среща с патриарх Неофит в синодалната палата. Те обсъдиха предстоящите празници и струпването на хората в храмовете, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

„Свещениците ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещенията в храма и да спазват разпорежданията“, уточни след срещата ген. Мутафчийски. “Огромна част от българите ще почувстват със сърцето си това, което се случва на празниците. Вътре няма да има служби. Всеки може да влезе и да си запали свещ, но службите ще са навън”, обясни той.

За контрола извън църквите ще отговоря полицията.

Пред медиите старозагорският митрополит Киприан обяви, че всички храмове в страната остават отворени и в тях ще се извършват богослужения при строги мерки за дезинфекция. Чинът на преподаване на светото причастие остава непроменен с едно условие: свещениците ще дават причастие на християните, които са се изповядали при тях и ги познават лично.

Венчавки и кръщенета ще се извършват в ограничен кръг от хора,а погребенията ще бъдат на открито в присъствието само на най-близките.

Светият Синод благослови усилията на държавните институции за справяне с кризата с коронавируса. Свещениците призовават да се спазват правила, като не се допуска социална близост т.е. да се струпат много хора на едно място.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама