Как COVID-19 променя навиците на хората?

13:00, 30 мар 20 / Свят 25 2546 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Короновирусът проваля планове, разбива светогледи, променя навици - не на отделни хора, на цели нации. В Исландия са направили проучване какво е променил COVID-19 за обществото и какви са първите преки последствия от строгите рестриктивни мерки, предприети в опит да се ограничи разпространението на заразата.

Как да живеем заключени и да не откачим

Една от първите и най-видими промени - увеличават се значително продажбите на книги и настолни игри. Стремително нараства и количеството на акумулирани отпадъци - хората си седят по домовете - събиранията на повече от 20 души в Исландия са забранени, хранят се вкъщи и така кашони, кутии, хранителни отпадъци се увеличават.

"Мисля, че няма да е преувеличено да кажа, че количеството боклук, събирано от домакинствата, се е увеличило с 20 - 30%", казва Гудмундур Фридриксон, директор дирекция "Качество на въздуха" към община Рейкявик, цитиран от БНТ.

Общината планира да започне да събира боклука два пъти по-често.

Почти двойно се е увеличило и използването на мобилните телефони, и по-конкретно - хората говорят по между си много повече. Тенденцията засяга и домашните телефони, употребата им е скочила с 30%.

СНИМКА; PIXABAY

"Гледането на телевизия онлайн се е увдличило с 40%, но в два часа - когато е брифингът на Дирекцията за гражданска защита и извънредни ситуации, хората спират заниманията си в мрежата и го гледат", казва Бриндис Тордардотир, продуктов мениджър в медия.

Отбелязва се и ръст в употребата на алкохол. Данните показват, че в сравнение с миналата година исландците консумират твърд алкохол с 24% повече. И ако до преди година потреблението на бяло вино е било 48%, то сега 54%.

Огромен интерес има и към спортни уреди за вкъщи - велоергометри, различни видове тренажори.

Електроника - едра и дребна, и кафе - това също са сред стоките, към които има завишен интерес.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама