Готви се актуализация на бюджета и заем от 1 милиард

19:03, 29 мар 20 / Политика 25 3473 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

През следващата седмица се готви за предложение актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по Нова телевизия. "Ще предложа поемането на дълг - около милиард", заяви Горанов.

„Още следващата седмица ще предложа актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи. Този милиард, който ще добавим към Фонд „Безработица“, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви Горанов.

„Струва ми се удачно, въпреки че още не съм го предложил, че системата на възнаграждения, която е двукомпонентна и съдържа в себе си основно възнаграждение и допълнително възнаграждение, което отчита приноса на отделния работник, че поне краткосрочно може да бъде преустановена“, каза още финансовият министър.

АИКБ: В този вид от мерките за бизнеса ще се възползват онези, които нямат нужда от подкрепа

„Това не са ДМС-та  (допълнително материално стимулиране), това са допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати. Нека все пак не прибързваме, защото пък разход за едни е приход за друг“, каза още той.

Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, заяви министърът на финансите.

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама