Предприятия възобновяват работа, но с минимум работници

19:47, 29 мар 20 25 2475 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

В понеделник завод "Арсенал" ще възстанови работа, макар и с минимален брой работници. "Стомана Перник" също свива производството, предаде БГНЕС.

"Арсенал" беше първото предприятие, което изцяло затвори врати заради епидемията от коронавирус. В него работят близо 9000 души. Отделно предприятието е свързано с много външни фирми. В понеделник „Арсенал” започва работа, но съставът ще бъде оптимизиран с 2000 души, а мерките за дезинфекция са драконовски.

Предприятието започна производството на дезинфектанти, почистващи спрейове за ръце, медицински маски. Такива ще бъдат раздадени още в понеделник на хората, които отидат на работа.

Готви се актуализация на бюджета и заем от 1 милиард

"Дунарит" вече съобщи, че от понеделник започва работа с работници на санитарния минимум - от 1000 души само 200 ще продължат да идват на работа, за да довършат започнати поръчки. Останалите работници са пратени вкъщи.

Бургаска корабостроителница“, която има договор с партньори от Русия за ремонт на кораби, няма как да работи на пълни обороти, защото руските специалисти, които трябва да присъстват и консултират дейностите по ремонта, не могат да дойдат в България. Затова дейностите по ремонтите са отложени за неопределено време. Бавят се и доставките на материали, които заради кризата сега, идват три пъти по-бавно.

АИКБ: В този вид от мерките за бизнеса ще се възползват онези, които нямат нужда от подкрепа

Най-големият кораборемонтен завод у нас - „Одесос“ във Варна, закъсва по подобни причини - работа има, но тя не може да бъде свършена, без да присъстват чуждстранните специалсти, които контролират ремонта, да пътуват.

Японската „Язаки“ обяви още миналата седмица, че спира и трите си завода у нас - в Димитровград, Сливен и Ямбол, в които работят повече от 5600 души.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама