Поставените под карантина в Полша се проверяват чрез мобилно приложение

11:53, 28 мар 20 25 2103 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

В Полша поставените под карантина се проверяват чрез мобилно приложение, съобщава БНТ. Целта е да се ограничи физическото присъствие на полицаи при дейности, където присъствието им може да бъде заменено от новите технологии.

Компания е готова да дари система, проследяваща в реално време разпространението на коронавируса

"Две седмици съм под карантина, след като се върнах от ваканция в Тайланд. Мога да бъда проверяван по два начина - при първия, полицаите пристигат, обаждат ми се по телефона и аз трябва да се покажа на прозореца", заявява мъж под карантина. 

Другият начин е чрез приложението "Домашна карантина". "Получаваш съобщение да си направиш селфи и трябва да го изпратиш до 20 минути", споделя жена. 

Ако няма отговор до 20 минути, на адреса пристига полицейски патрул. За нарушителите са предвидени солидни глоби.

Снимка: БГНЕС/ Патрул на КАТ контролира автомобилите преди да влезнат в Закопане, Южна Полша

Засега приложението се използва по желание. Властите побързаха да разяснят, че целта му не е хората да бъдат следени. Технологията всъщност помага на поставените под карантина да се свързват по-лесно и бързо със социалните и здравните власти.

Петър Мургински: Светът трябва да се обедини, за да се справи с кризата коронавирус

COVID-19 вече роди много иновации. В Сингапур има мобилно приложение, което информира дали наблизо има човек с диагноза коронавирус. Властите в Тайван пък използват така наречените „електронни огради", които предупреждават, когато пациент наруши карантината.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама