ЕП подкрепи мерките на Европейската комисия за коронавируса

07:00, 27 мар 20 25 2610 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса на извънредна сесия в Брюксел. За първи път в историята на институцията повечето евродепутати участваха в заседанието от дистанция и дадоха вота си по този начин, съобщи БНР. 

Очаквано евродепутатите подкрепиха предложенията на Европейската комисия за насочване на 37 млрд. евро от европейските фондове за отговор на пандемията към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими части от икономиките на страните-членки. Също така бе дадена зелена светлина за разширяването на фонда за солидарност на ЕС, което ще осигури до 800 милиона евро на европейските страни.

Фон дер Лайен: Някои държави от ЕС в началото на епидемията бяха егоисти

Евродепутатите дадоха подкрепата си за временното спиране на празните полети заради заразата. Паралелно с това лидерите на страните-членки проведоха видеоконференция, в която се ангажираха да гарантират гладкото управление на границите, както и функционирането на Общия пазар, в т. ч. и чрез насоките на Комисията за т. нар. "зелени коридори".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи Комисията да бъде домакин на онлайн събитие в глобален мащаб за финансиране на ваксина срещу коронавируса. Стана ясно също, че вече се работи върху стратегия за изход и икономическо възстановяване, след като заразата отшуми. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че в тази връзка ще настоява капиталът на Европейската инвестиционна банка да бъде увеличен.

Борисов: ЕС обещаха в понеделник мерки за всички държави-членки срещу коронавируса

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама