Вирусолог: Ще се наложи удължение на мерките и след 12 април

13:48, 26 мар 20 25 2090 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Прогнозирам, че ще се наложи удължение на противоепидемичните мерки и след 12 април. Засега те изпълняват своята функция, каза за БНР един от водещите вирусолози у нас академик Ангел Гълъбов. Според него вече не може да се каже, че сме в началото на пандемията.

„Има една тенденция - че у нас не се оформя някакъв пик, както в други страни, а има една бавно покачваща се крива, която е към плато. Това е едно добро положение за хода на епидемията в България. Аз имам съмнение, че пик няма да има. Просто може би ще има по-висока точка и след това ще има намаляване“.

Вирусолог: Населението на Европа е застаряващо, затова смъртността от коронавирус е по-висока

Според него въведената у нас карантина е много добра и населението се адаптира към нея.

В коментар за спора между Националния оперативен щаб и Медицинския експертен съвет, той каза: „Никой не оспорва метода PCR, по който се доказва наличието на генома на вируса. Спорът е дали да се използва този експресен метод, широко описан от колегата Мангъров. Неговото масово провеждане допринася за по-прецизното изясняване на случаите." При експресния метод се установяват два вида антитела. Чрез тях се отчита скорошна инфекция и прекарано заболяване, обясни той.

СБЛЪСЪК: "За" и "против" бързите тестове за Covid-19

Ще успеем ли, за да избегнем трагедията в Италия и в Испания

„Ходът на заболяването засега, както се контролира от щаба, и прилагането на тези методи, които изискват голямо напрежение, показват, че има шанс да избегнем трагедията на Италия, Испания, Франция и Англия. Ние сме по-близо до немската система, която има по-ниска смъртност. При тях възрастните много добре спазват правилата и по-малко боледуват общо взето. Въпреки че населението на Европа, в сравнение с Китай е по-възрастно…“.

Академик Гълъбов отчете като положително, че България произвежда сама защитните си материали, че държавата е поела ангажимент до осигури апарати за механична вентилация, както и че собственикът на популярен футболен клуб е поел ангажимент да достави медикамент за тежките случаи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама