ЕП няма да заседава в Страсбург до септември заради COVID-19

12:16, 26 мар 20 / Свят 25 1780 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че до септември евродепутатите няма да заседават в Страсбург. "Решението е свързано с епидемията от COVID-19", поясни той в началото на днешната извънредна сесия на ЕП в Брюксел.

Предвижда се евродепутатите до есента да участват в кратки двудневни сесии в Брюксел. Съответните промени в календара на институцията са били утвърдени от ръководството на политическите групи, съобщи БТА.

За първи път в историята си ЕП ще приеме решения с гласуване от разстояние.

Депутатите ще работят само по извънредни закони

Днешната извънредна сесия на евродепутатите беше свикана, за да бъдат одобрени мерките, предложени от Европейската комисия като част усилията за пресичането на епидемията. В заседателната зала в Брюксел са единствено евродепутатите, които ще представят становищата на отделните парламентарни групи.

Договорът за ЕС предвижда евродепутатите да заседават 12 пъти годишно в Страсбург. Досега в историята на институцията не е имало случай, когато няколко поредни сесии да бъдат пропускани и пренасрочвани, както в днешните извънредни обстоятелства.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама