Депутатите ще работят само по извънредни закони

11:45, 26 мар 20 / Политика 25 3389 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание минава на специален режим на работа. Заседания ще има само ако трябва да се гласуват актове във връзка с извънредното положение. Парламентарният контрол ще бъде писмен. Комисиите продължават да работят при спазване на препоръките на оперативния щаб. Против гласуваха само от БСП.

По Конституция извънредно заседание може да се свика по всяко време- от председателя на институцията, от 1/5 от депутатите или по искане на президента и на Министерски съвет.

Акцент на деня: Двадесетото вето

Цвета Караянчева се изказа пламенно от трибуната: „Е, няма да се гледаме по телевизията, но мисля че това на този етап не е проблем. Знам, че някой ще каже, че това е диктатура в полза на изпълнителната власт. Чувам, че с това се дава възможност двама генерали да ни управляват, че парламентаризмът загива.. и всякакви други такива клишета“.

Снимка: БГНЕС

Нацията ни показва изключителна дисциплина. Хайде, ние да не вървим в обратната посока. Призовавам да сме на висотата на останалите граждани. Демокрацията можем да я опазим и като сме в карантина, като си помагаме едни на други“, заяви Караянчева и допълни: „С работата можем да наваксаме, когато работим и по време на ваканция, но човешкото здраве и живот няма как да го наваксаме“.

Сега е времето да се отървем от илюзията за изключителност. И ние като всички останали сме подвластни на заразата. Не можем да станем разпространители. Вирусът няма учтиво да ни попита- „извинете, вие, депутати ли сте, а добре ще ви подмина“, коментира тя.

Мярката се налага, защото в парламента се нарушават предписанията на здравния министър- вентилацията не може да бъде спряна, няма откъде да се проветрява, а депутатите са на близко разстояние един от друг.

Не говоря да затворим парламента, той не е спирал да работи и по време на война. Но днес сме изправени пред невидима заплаха. Не знаем кой от всички тук е бил контактен. Трябва да бъдем разумни“, подчерта председателят на Народното събрание.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама