Как да изчислим реалните случаи на коронавирус в района, в който живеем

13:30, 25 мар 20 25 5304 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Вероятно си казвате: "Аз знам колко са случаите където живея, всеки ден ги съобщават по новините". Но това всъщност са обявените случаи, основани на хората, които са тествани. Има много други, които може да нямат сиптомите или пък да не са толкова обострени все още, които не са тествани. Затова действителният брой случаи е много по-голям от броя на потвърдените.

От "Хан академи", известни с образователните си видеа в Youtube, предлагат обяснително видео по графиките на колумниста Томас Пуейо, публикувани в изданието Medium, как можем да изчислим този действителен брой случаи.

Следната графика показва какво се е случило в провинция Хубей, където се намира Ухан - епицентъра на появата на коронавируса. Наблюдават се няколко интересни неща.

Графика: Tomas Pueyo

Вертикалната ос показва броя на случаите, а по хоризонтала се виждат данните на ден. Ако изберем 23 януари, жълтата колона показва броят на потвърдените нови случаи през този ден, тоест това са хората, които са били тествани и са се оказали положителни. В случая цифрите показват, че случаите са около 300. В графиката обаче точно до оранжевата колона има сива колона, която показва действиятелният брой случаи през този ден - а именно около 2500. Грубо около осем пъти повече!

Питате се как се разбира кой е истинския брой случаи, щом като не са тествани? Когато някой е дал положителна проба за коронавирус, той бива разпитван кога за първи път е получил симптоми. Ако той, например, отговори преди 10 дни, тези дни ще бъдат включени като истински нови случаи. Тоест гледат се данните от преди 10 дни - на 13 януари. Именно така се разбират величините на сивите колони -  основано на това кога хората са получили първите си симптоми.

Ухан беше затворен за света именно на 23 януари. Ако сложим линия на данните преди и след затварянето на града, се вижда, че с тази мярка нивото на разпространение на болестта се е забавило значително. Няколко дни по-късно броят на действителните случаи започва да спира своя ръст и постепенно дори да се понижава. Но дори когато пада, потвърдените случаи продължават да растат, тъй като при тях има закъснение.

Причината за това обаче, е защото градът е изолиран от околния свят. Ако това не беше сторено и вирусът постепенно се беше разпространил, експоненциалният ръст щеше да продължи.

До тук говорихме за броя на случаите на ден, а не за общия брой случаи. За да се получи техния брой, трябва да се сумират всички случаи в сивите или оранжевите колони, в зависимост кой показател се изчислява. Например, ако вземем 22 януари, сумираме всички сиви колони на графиката от 8 до 22 януари и се получава приблизително 12 000 действителни случая. Но ако се сумират жълтите колони, резултатът е само 444 потвърдени случая.

Колкото по-голяма е разликата между действителните и потвърдените случаи преди градът да бъде изолиран, толкова още по-висока ще бъде в много от районите, където и ние живеем, защото ние не биваме тествани както китайците са го правили.

Събраните от Томас Пуейо данни показват към 3 март общия брой извършени тестове, тези на милион граждани и нивото на положителните тестове. От тях се вижда, че например в САЩ, където към момента на събиране на данните от графиката тепърва се започва тестване на населението, броят на случаите е далеч по-малък от действителния.

Как да изчислим действиятелния брой случаи там, където живеем? Трябва да се вземат предвид броя на починалите, изчисленията на нивото на смъртността, времето от заразяването до смъртта и колко бързо вирусът се разпространява.

Да приемем, че има 1% ниво на смъртността. Другото, което трябва да се вземе предвид е времето от заразяването на този 1% до смъртта. Как се изчислява то?

На следващите графики може да се види инкубационният период - прогнозното време от момента, в който някой бива заразен, до момента, в който започва да показва симптоми. Грубо този период е около 5 дни. Както и щом веднъж симптомите са налице, за колко време се стига до смърт в този 1% случаи. Данните на Пуейо показват, че това отнема около 15 дни.

5 дни от заразяването до появата на симптомите и още 15 дни до смъртта. Тоест около 20 дни от заразяването до смъртта в този примерен 1% случаи.

Следващото, което трябва да бъде изчислено, са удвоените дни. А именно - колко време отнема на заразата да се удвои сред населението. Това е силно зависимо от поведението на населението, колко е плътно, доколко общува помежду си. Ако населението изпълнява инструкциите по предпазване от вируса, нивото на удвояване ще бъде по-ниско.

Ако вземем по-високи нива на удвояване от всички посочени в таблицата изчисления, това ще улесни нашите изчисления. Нека приемем, че нивото на удвояване е 5 дни.

Имаме вече три числа, с които да изчислим какво се случва в района, в който живеем. Прогнозирахме, че приблизителният период до смъртта е около 20 дни. Тоест този човек е бил контактен с вируса преди около 20 дни. Възможно е в този ден само този човек да е бил заразен. Но ако приемем, че нивото на смъртността е относително вярно, всъщност е напълно възможно в този ден на зараза над 100 души да са били също заразени. Но човекът, за който говорим, е бил един на 100, който всъщност се е разболял и е починал.

Ако преди 20 дни са се заразили 100 души и ако нивото на зараза сред населението се удвоява на всеки 5 дни, какво би трябвало да стане? След 5 дни ще има 200 случая. Това е кумулативният общ брой на случаите. И това е доста консервативно изчисление, защото приемаме, че има само 100 случая в този първи ден, а те може да са значително повече, заразени преди тази дата. Засега обаче приемаме, че има само 100 случая, които се удвояват след 5 дни. След още 5 дни те отново се удвояват до 400. След 20 дни, само на основата на тази една смърт, случаите ще достигнат около 1600.

Тези изчисления показват колко сериозно трябва да се разглежда ситуацията, особено предвид това, че нивото на смъртността зависи от нивото на подготовка на здравната система да реагира на ситуацията в дадената страна. Ако всички сме социално изолирани и взимаме необходимите мерки, нивото на разпространение ще се понижи и няма да претоварим болниците. И ще успеем да задържим нивото на смъртността възможно най-ниско.

Но ако не взимаме предпазни мерки, ако се осланяме на ниските данни, които са в резултат от липсата на масово тестване, е напълно възможно да се стигне до момент, в който през следващите няколко седмици болниците няма да успяват да поемат заболелите. А това неизменно ще увеличи нивото на смъртността.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама