Теодор Ушев: Някой подари ли ви тези дни бензин?

09:40, 25 мар 20 / Култура 25 2678 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Артистите, които не са най-богатите хора на света, ни дадоха продукцията си безвъзмездно. Някой подари ли ви тези дни бензин? С този въпрос аниматорът Теодор Ушев се обърна към българите чрез публикация в профила си във Facaebook.

Заради коронавируса всички театри, кина, опери и културни мероприятия затвориха врати. Много от тях обаче пуснаха онлайн безплатно своите постановки и концерти, за да вдъхнат кураж на хората.

Теодор Ушев пред ТОПНОВИНИ: Във филма ''Физика на тъгата'' вложих много труд и сълзи

В тези тежки за ВСИЧКИ времена, надявам се си даваме сметка каква роля за запазване на висок дух играе изкуството. Когато новините, произвеждани от неадекватни и малоумни политици, просто ни разбиват психически, когато практически е невъзможно да бъдем пълноценно физически активни, единственото бягство на духа е в стотиците театрални, оперни постановки, филми, музика, виртуални изложби, и колекции. Те са НИ дадени БЕЗПЛАТНО! И това е изкуство, в което са вложени огромно количество труд, средства, милиони артисти, техници, продуценти. Тези хора първи останаха без препитание, изгубиха работата си. Културната индустрия беше първата, която понесе ударите на рестрикциите“, пише Учев.

Всъщност артистите, които не са най-богатите хора на света, ни дадоха продукцията си безвъзмездно. Без ваучери. Безусловно. Без хленчения за умиращия си бизнес. Някой подари ли ви тези дни бензин? Храна? Облекла? Коли? Хляб? Кафе? Вода? Ток? Някой даде ли ви залежалата си продукция? Не“, посочва още той.

„Физика на тъгата” влезе в краткия списък за Оскарите

И когато всичко това свърши, спомнете си кой ви е давал, тихо и без претенции. И кой е взимал от вас. И благодарение на какво, в тези дни между четири стени, не сте се чувствали като в зандан, а сте можели през едно малко екранче да гледате опера в МЕТ и в същия ден да отидете на театър в Москва или Цюрих. Просто, след Голямата Дисоциация, преди да се втурнете отново по молове, екзотични разходки и ресторанти - купете си билет за кино, отидете на театър, или балет. Като малък жест на солидарност“, пише Ушев.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама