Внимание: Ръст на интернет-престъпността в разгара на пандемията

21:58, 24 мар 20 25 2617 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди за нарастващо ниво на престъпност в интернет, вследствие кризата с коронавируса, съобщи БГНЕС.

Европол, който координира полицейското сътрудничество на европейско ниво, през последните седмици участва в глобална операция срещу продажбата на фалшиви лекарства. В резултат са конфискувани над 4,4 милиона единици нелегални лекарства в цял свят. Наблюденията на оторизинати органи в Европейския съюз показват, че има ръст на престъпленията в ЕС, извършвани с помощта на интернет.

Прокуратурата започва масирани проверки за спекула с храни и лекарства

Броят на фалшивите лекарства, предполагаеми средства за дезинфекция и чудодейни лекарства, които се продават онлайн, е потресаващ“, заяви във видеообръщение Урсула фон дер Лайен.

Най-разпространените медицински изделия, предлагани в момента онлайн, са фалшиви хирургически маски.

Тя предупреди, че ако бъде разработена ваксина срещу коронавируса, съответните правителства и оторизирани органи ще информират официално за това. Фон дер Лайен посъветва гражданите да се доверяват само на надеждни източници.

Вече има затворена аптека заради продажба на лекарства без рецепта

Вследствие на проведената машабна операция от Европол, в която са участвали 90 държави, са разбити 37 организирани престъпни групи и са арестувани 121 човека. Разкрити са 2 500 уебсайта и онлайн магазини.

В Съединените щати самолечението със съмнителни лекарства вече има фатални последици: мъж е починал в Аризона, а жена се е разболяла сериозно, след като са приели хлорохин фосфат под формата на препарат за почистване на аквариума, за да се самолекуват срещу коронавирус. Версията на медикамента не е получила одобрение като средство за лечение срещу коронавируси.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама