Правителството насочва 4,5 милиарда лева за помощ на бизнеса и заетостта

17:22, 24 мар 20 25 4630 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Правителството обяви икономическите мерки, с които цели да подпомогне бизнеса, засегнат от предприетите ограничения заради коронавируса, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

- 500 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличение на разходите за заплащане на системите на Министерство на здравеопазването, МВР и Министерството на отбраната.

- Правителството мобилизира 4,5 млрд. лв. за справяне с бизнеса и заетостта. В това число се капитализира Българската банка за развитие - заделени са 500 млн. лв., които напрактика ще служат за гаранция на бизнеса да вземат кредити в размер на 2,5 млрд. лв.

- 200 млн. лв. са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения.

- Предвидени са разходи за изплащане на помощи за запазване на работните места в засегнатите сектори в схема 60:40, където 60% от възнагражденията поема държавата, а 40% работодателят, ако не уволняват работниците. Очаква се средствата от държавата да надминат 1 млрд. лв.

- Отлага се плащане на данъци до 30 юни 2020 г., което ще доведе до повече от 600 млн. лв. разлика в хазната.

- На утрешното си заседание Министерският съвет ще гласува близо 50 млн. лв. за Великденски надбавки за най-нуждаещите се - пенсионерите.

Мерките бяха обявени от премиера Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет. Той заяви, че правителството се ръководи от правилото да спаси живота на възрастните и да осигури работата на младите.

Снимка: БГНЕС

За пореден път той отбеляза, че страната ни е давана за пример с бързите, навременни и строги мерки, които въвежда за справяне с коронавируса. Борисов отново припомни, че единствената на 100% ефективна мярка срещу заразата е изолацията и именно затова движението между областните центрове е ограничено, създадени са КПП-та и са въведени декларации.

"Сега самосъзнанието и контролът на нацията е важен. Като нация трябва да сме свити като юмрук, за да успеем. Иначе няма да се справим", отбеляза той.

Борисов заяви, че е убеден, че в рамките на 7-8 седмици ще можем да произвеждаме и респиратори..."Вчера ЕК направи бърза поръчка, ние сме заявили 1 млн. теста. Искрено вярвам, че експертите, които работят в ЕС, ще купят и предоставят най-доброто, което имат. Това е с цел да спрем да говорим кой тест на коя фирма бил качествен! Целта е всички в ЕС да купят единен тест, който да важи за всички", коментира той. 

"С 20 млн. лв. е увеличен патронажът, 25 000 възрастни ще имат достъп до интегрирани услуги. В готовност сме да раздадем до 1500 тона хранителни продукти“, заяви социалният министър Деница Сачева.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че правителството се е опитало чрез мерките да покрие всички ситуации от живота, в които може да попадне един човек в следващите няколко месеца.

Той уточни, че става въпрос за отлагане на корпоративния данък, а не ДДС, който не е данък на бизнеса, а го плащат обикновените хора. От думите му стана ясно и, че банките ще решават дали да отлагат плащания по дадени кредити и допълни, че ситуацията предполага, че те могат да проявят гъвкавост по отношение на техните клиенти.

"Бих призовал никой анархично да не си изпълнява задълженията при и по повод на кризата, защото има различна степен на засегнатост на отделнит сектори.  Някои ще получат предимство, други ще трябва да проявят търпение. На всеки ще бъде обърнато внимание. От една седмица сме в тази криза, дайте да не истерясваме за 3 дни", коментира Горанов и прогнозира, че кризата ще продължи поне 7-8 седмици.

"Нека всеки бизнесмен си направи добре сметката дали и с лека ръка се отказва от заетост и от своите работници и служители. Защото ако аз съм един работник, който до вчера е търсен с лупа и набързо ме изритат, несъобразявайки се с възможностите, които държавата предоставя, на следващия ден никога няма да се върна при същия работодател", каза още финансовият министър.

Според Борисов държавата може да издържи извън нормален режим до 30 юни. "Ако трябва и дълг ще направим, но дългът ще е следствие, ако сме изхарчили парите. Ако се стегнем, спокойно месец и половина-два ще удържим", каза премиерът и добави, че не иска да обременява отсега с дългове следващите поколения.

На въпрос колко са икономическите загуби, Борисов отговори, че ще се разбере в края на месеца "като почнем да плащаме".

 

"Аз се надявам скоро да има терминал София. От цял свят българите се прибират в България, че е най-сигурно. Никой не иска да стои там. Всички се прибират. И то говорим за стотици хиляди. И аз им се радвам. Надявам се след кризата да останат тук и да работят", каза още министър-председателят.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама