ЕС започва преговори с Македония и Албания

15:58, 23 мар 20 / Свят 25 1753 Василена Йорданова

Страните на ЕС са постигнали предварително споразумение за започване на преговори за приемане в общността на Албания и Северна Македония, а официално решение за това може да бъде прието още тази седмица.

Основните противници на започване на преговорите - Франция и Холандия, вече са подкрепили това решение. Вече е подготвено проекторешение на Съвета на ЕС по този въпрос и ако никоя от 27-те държави от ЕС не възразява, то ще бъде официално одобрено тази седмица.

ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори преди май

В началото на тази година Европейският съюз промени процедурата за преговори за приемането в ЕС. Ако по-рано началото на тези преговори непременно трябваше да завърши с приемането на държавата и процесът беше напълно необратим, то сега Европейският съюз получи законното право да се откаже от преговорите, да ги спре или да започне отново процеса на преговори по отделни направления в случай на незадоволителни резултати. Въвеждането на тези промени в преговорния процес е позволило да се получи съгласието на Франция и Холандия за започване на преговори с Албания и Северна Македония.

Съветът на ЕС не можа да постигне консенсус относно начало на преговорите с тези страни на 15 октомври миналата година, а впоследствие решение на този въпрос също не беше постигнато на срещата на върха на ЕС, въпреки факта, че преди това Европейската комисия препоръча стартирането на тези преговори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани