Древни диаманти разкриват тайната на изгубен континент

21:00, 23 мар 20 / Любопитно 25 1756 Виолета Иванова

Находки на древни диаманти могат да разкрият тайната на изгубен континент, пише ВВС, цитирана от БГНЕС. Канадски учени са открили фрагмент от древен континент, а по размера на откритите камъни може да се съди, че той е с 10% по-голям, отколкото се смяташе досега.

Пробите са взети отостров Бафин, покрита с ледник сухоземна маса край Гренландия, когато забелязали остатък от северноатлантическия кратон. Кратоните са древни части от континенталната кора на Земята и обикновено се намират във вътрешността на тектонските плочи, където са оцелели след периоди на сливане и разделяне на континентите.  Учените са установили, че Северноамериканският кратон се е простирал от територията на днешна Шотландия до Северна Америка, и се е разпаднал преди 150 млн. години.

Те се заеха да проучат най-новите доказателства - изследване на проби от минерала кимберлит - скала, която често съдържа диаманти, от остров Бафин. „За изследователите кимберлитите са подземни ракети, които прибират пътници на път към повърхността“, каза геологът от Университета на Британска Колумбия Мая Копилова. „Пътниците са твърди парчета от скални стени, които носят множество подробности за условия, далеч под повърхността на нашата планета във времето“, допълва експертът.

Копилова и нейните колеги казват, че пробата е имала минерална нишка, която съвпада с други части от северноатлантическия кратон. „Намирането на тези „изгубени“ парчета е като намирането на липсващо парче от пъзела“, допълва ученият.

Пробите са взети от дълбоко под провинция Чидляк Кимберлит в южната част на остров Бафин. Предишните реконструкции на земните плочи се основаваха на плитки скални образци, образувани на дълбочина от един до 10 км.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани