Нови 21 потвърдени случая на COVID-19 у нас, заразените са вече 163

17:04, 21 мар 20 25 4228 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Имаме 21 потвърдени случая за деня. Общият брой заразени е 163, от които трима починали и трима оздравели. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг следобед, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Беше съобщено и че собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев, който се лекува от болестта, е дарил на "Пирогов" 100 опаковки по 100 таблетки вътре от препарат на хининова основа.

Все още вървим в ниската част на кривата, но изкачването започва. "Вече има ясни признаци, че започваме да увеличаваме броя на заразените. Кога ще достигнем пика? Ако е италианският вариант, още дори не можем да си представим какво е. Опитваме се с всички мерки да снижим големината на този пик и плавността на покачването му", каза ген. Мутафчийски. "Дали ще е в края на април или май, дай Боже да е тогава, а да не е септември. Защото, ако продължава така до септември, тогава много малко от нас ще останат тук да дават брифинг, включително и аз", допълни той.

Блокирани областни градове – а сега накъде?

Новите случаи на заразени с коронавирус са в София – 18 случая, в Бургас още двама случая, които са контактни на първите от града. Има и заразен пациент от Пещера, Пазарджишка област.

В Болница "Токуда" има един заразен. Той е в белодробното отделение на болницата. Болницата е затворена от РЗИ за 24 часа, за да бъде дезинфекцирана. След това тя ще продължи да функционира. През това време е осигурен достъп за болните на спешни легла и за ражданията. "Софиямед" остава блокирана под карантина, тъй като има два случая на заболели лекари. Докога ще продължи карантината не е уточнено.

Едното контактно лице от Бургас е рехабилитатор в Дом "Майка и дете" в града и сега цялото заведение е под карантина. Лекарят от "Бургасмед", който е с положителна проба, е бил на ски в Пампорово. Тримата пациенти, които дадоха два поредни отрицателни резултата - едно от ВМА и две от Плевен, вече са изписани.

В момента "Пирогов" и ВМА са заляти от хора, които нямат никаква симптоматика и искат да влязат в болница, след като са си направили сами тестове в частна лаборатория и са се оказали положителни, съобщи той. Когато няма сиптоматика, тези хора трябва да останат вкъщи. Тревожните симптоми са при поява на задух, тогава чрез личния лекар трябва да пристигне екип на "Бърза помощ", който знае в коя болница да закара болния. "Създава се умишлен хаос, който не можем да управляваме по никакъв начин", каза ген. Мутафчийски.

Младен Маринов във Факултета: Мерките срещу коронавируса ще стават по-сериозни

Средната възраст на починалите е 75 години, но в България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика, допълни той.

Ген. Мутафчийски отново изрази възмущението си, че гражданите масово не изпълняват мерките и не ограничават излизанията си. "Никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява младите хора - смъртността е по-ниска. Наблюдава се едно безгрижие по централните части, Витоша е пълна с хора, цял ден валят обаждания от граждани, което е пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 човека за един ден", каза шефът на Кризисния щаб.

Засега няма намерение да се въвежда забрана възрастните хора да пазаруват след 10:30 ч. сутрин, допълни той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама