Повечето столичани съвестно спазват ограниченията

18:38, 21 мар 20 / София 25 4307 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Кметът на София Йорданка Фандъкова похвали повечето столичани, които си останаха у дома като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса, но и изтъкна, че не са липсвали сигнали за нарушение на препоръките да не се излиза.

"Много от парковете и градините на София днес останаха празни. Благодаря на всички столичани, които показаха, че са отговорни и разумни. Да, не липсват сигнали за нарушения, на които полицията реагира с екипи, но сами разбирате, че това не е възможно навсякъде и по всяко време. Знам, че днес Витоша беше едно от най-изкушаващите места за разходка, но моля да разберете, че не надморската височина, а броят хора на едно място определят риска от заразяване. Ограниченията са, за да опазят живота ни. Надявам се, че все повече хора ще го разберат и няма да стигнем до по-строги мерки", написа Фандъкова в профила си във  Фейсбук.

 В почивния ден мнозина продължиха да се разхождат безцелно из града. Със сигурност броят на хората, които се разхождат в Борисовата градина в столицата, е многократно по-малък от вчера, но все пак въпреки влязлата от полунощ забрана, могат да се видят бегачи или хора с малки деца, съобщи БНР.

Най-много са собствениците на кучета, които разхождат домашния си любимец в парка, което е разрешено от Кризисния щаб. Някои от тях обаче са на групи по двама или трима, макар че има указание навън да не се събират повече от двама души.

Достъпът до Витоша с автомобили се оказа преустановен

В градинката на църквата „Свети Седмочисленици“ е необичайно пусто. Въпреки това около детския кът могат да се видят млади семейства с колички, както и на някои от пейките възрастни хора. В тази градинка често влизат и хора, които искат да посетят църквата.

Възрастни хора пазаруват в магазините и след коридора, който властта им даде между 8.30 и 10.30 часа, алармира БГНЕС.

В квартал „Младост” пък площадките, намиращи се в междублоковите пространства, са огласени от детска глъч, а родители си говорят помежду си без да спазват препоръчителното отстояние и допускайки струпването на повече от двама души на едно място.

Планината също привлече много столичани, които прекарват деня си там, въпреки че Столичната община спря транспортното обслужване с цел да не се допуска по поляните струпване на много хора.

Независимо, че мерките на държавата срещат одобрението на гражданите, то те ги възприемат като препоръчителни, а не задължителни и затова не ги спазват.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама